2.el araç alım satımı, sıfır araçlarda yaşanan stok sorunları nedeniyle bir ara adeta patladı. Her ne kadar şu an düşüş olsa da uzun vadede yeniden yükselme bekleniyor. Bun karşın 2.el için yeni düzenlemelerin de yolda olduğu ortaya çıktı. Sözcü Gazetesi tarafından yayınlanan bir habere göre 2.el araç alım satımı için vergi dönemi başlayacak.

Satışlar yeniden hareketlenmeden önce gündeme gelen bu düzenlemenin işleri ne kadar değiştireceği konusunda da bazı bilgiler var. Hatta ana hatlarıyla yeni düzenlemenin hazır olduğu da söylenmekte. Peki, neler değişecek? Artık vergi ödemesi mi yapacağız?

2.el Araç Alım Satımı için Vergi Alınacak mı?

İddialara göre yeni düzenleme sonrasında ikinci el araç satışları için binde 5 oranında olmak üzere vergi alımı yapılacak. Bu düzenleme ile aracın satış fiyatının da en az kaskoda yer alan değeri kadar olabileceği söyleniyor.

Yani bir araç için satış fiyatı 200 bin TL ise bunu düşük göstermek ve 50-60 bin TL gibi işletmek söz konusu olmayacak. Sürücüler minimum olarak kasko bedeline göre ödeme yapabilecekler ki bu da verginin belirlenmesinde etkili olacak.

Vergi oranı şimdilik binde 5 olarak söylendiği için araç fiyatlarında doğrudan etki etmesi beklenmiyor.  200 bin TL’lik bir araç için 1000 TL gibi bir vergi çıkacaktır.

Bu da fiyatlarda aslında çok büyük bir değişim olmayacağının sinyalini veriyor. Fakat satış fiyatı yükseldikçe fiyatların değişmesi söz konusu olabilir. Şimdilik 2.el araç alım satımı için vergi döneminin ne zaman başlayacağı ise net değil.

Bu konuda yakın zamanda resmi bir açıklama yapılacağını düşünüyoruz. Eğer iddialar doğruysa yakın zamanda kararın yasalaşması ve uygulamaya geçirilmesi de mümkün. Bu durumun pazarda nasıl karşılık bulacağı ve ilk etapta fiyatları nasıl değiştireceğini de göreceğiz.  

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version