BMW tasarım patronu Adrian van Hooydonk‘un geçen 15 ayda yaşadıkları aslında hiç de hafife alınır şeyler değil.

Öncelikle Nisan 2016’da “i” ürünlerinin başındaki Benoit Jacob ayrılarak Çinli elektrikli firması Future Mobility’e geçti. Onun yerini BMW dış tasarımlar şefi Domagoj Dukec aldı. Ardından Ağustos ayında Mini tasarım şefi Anders Warming, eski Alman markası Borgward’a (Çin parasıyla yeniden doğdu) geçti.

Mini tarafı, BMW tasarım şefi Karim Habib’in Ocak 2017’de ayrılmasıyla iyice boş kalmıştı, o da birkaç ay sonra Infiniti’ye geçti. Markaya ise, eski Skoda tasarım sorumlusu Jozef Kaban geldi.

Aynı süreçte, BMW’de birçok iç ve dış tasarım üst düzey yöneticisi değişimi oldu. BMW tasarım kampında bazı şeyler yanlış mı gidiyor sorusu akıllara geldi. Onların ayrılma motivasyonları ne olursa olsun, geriye kalan grubun ön tasarım patronu Adrian van Hooydonk, üstünden gelmesi gereken birçok tasarım işiyle baş başa kalmıştı.

Adrian van Hooydonk, CAR ile yaptığı özel bir söyleşide şunları söyledi: “Karim ve Anders buradayken bile zamanım doluydu. Şimdi ise bunun üç katı gerek. Aynı anda birçok işi yapmalıyım.

Mini tasarım şefliği bölümü, grubun tasarım kolu Designworks’ün eski başkanının gelişine kadar boştu. Eylül ayında göreve başladı. Boş geçen zamanlar Mini gibi bir marka için oldukça uzun bir süreçti.

Van Hooydonk, görev aldığı markalar arasında en çok Mini’nin dikkat gerektirdiğini de itiraf ediyor: “Bence en büyük baskıyı yapmamız gereken marka ve kendi adıma yaklaşık bir yıldır bunu yapıyorum. Anders ayrıldığında, Countryman’in bir jenerasyonunu bitirmiştik ve yeni jenerasyona henüz başlamıştık. Bu sayede temelleri atabildim. Ürün gamında birçok değişim yapıldı (mesela artık Roadster ve Paceman yok). Yönetim ekibini de değiştirdim çünkü Mini markası için uzun zamandır çalışıyorlardı.

Mini’nin problemleri aslında tasarım ekibinden daha ötede. 2000 yılında doğan bir markanın 1959 yılındaki orijinal model fikrine bağlı olması kolay değil.

Van Hooydonk anlatmaya devam ediyor: “BMW markayı aldığında Mini global, çok markalı bir şirkette büyüdü.Ama tasarımları evrimleşti. Porsche 911 gibi bir marka yaratmıştık; yani dikkatli bir evrim gerekiyordu. Mini birçok başka marka tarafından kopyalandı ve bu, bizim ilerlemeye devam etmemiz gerektiğini işaret ediyor.”

* Tasarım patronu van Hooydonk şöyle söylüyor: “Mini Vision Next 100, 30 yıl sonrasını temsil ediyor, fakat muhtemelen çok daha yakın zamanda bizim tasarım dilimizi etkileyecek.”

* Oliver Heilmer, Designworks’ün ardından Mini tasarımlarını yönetecek.

Kaynak: Car

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version