Her geçen gün sürüş deneyimini iyileştiren, güvenlik önlemlerini artıran teknolojilerin geliştirilmesine sahne oluyor olsa da; otomotiv sektörünün yeni nesil motorlara karşı çoğunlukla “tutucu” olduğu söylenebilir. Öyle ki ilk içten yanmalı motor 150 sene önce geliştirildi. Halihazırda satılan araçlarda daha performanslı, ancak aynı sistemde çalışan motorlar tercih ediliyor.

Bugün piyasada birçok otonom, elektrikli veya hibrid gibi bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi duran araba modeli var. Ancak İsrail’deki küçük bir ofiste çalışmalarını sürdüren araştırmacılar, sektörde meydana gelmesi muhtemel çok daha farklı bir yenilikten haber veriyorlar.

Evet, İsrailli araştırmacılar çıplak elle rahatlıkla taşıyabileceğiniz küçük ama çok güçlü bir motor geliştirmeyi başarmış. Geleneksel motorlarla aynı, hatta daha iyi performans verdiği öne sürülen motoru geliştiren Aquarius firmasında Petah Tikva ve Gal Fridman isimli iki mühendis çalışıyor.

Mevcut motorlarla aynı işi görüyor

Fridman, Çin devlet ajansı Xinhua’ya geliştirdikleri motoru tarif ederken “Normal bir motor 150 kilogram ağırlığında gelir ve içinde yüzlerce parça bulunur. Bizim geliştirdiğimiz motorda 15’ten daha az parça var, üstelik yalnızca 15 kilogram geliyor. Üstelik aynı enerjiyi üretmeyi de başarıyor” dedi.

Buna göre geliştirilen yeni motorda tek bir piston bulunuyor ve normal motorların aksine dikey değil, yatay eksende hareket ediyor. Sıradan motorları üretmek en az 1,200 euro tutarken Aquarius’un motorları 200 euro ücretle üretilebiliyor. Üstelik Friedman, motorlarının tam dolu bir depoyla 1,600 km gidebileceğini de iddia ediyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version