“Hot hatch”ler arasında en sakin görünen üyelerden biri Peugeot 308 GTi makyaj sonrasında da küçük güncellemelerle abartıdan uzak, şık bir tarzda sportiflik sunmaya devam ediyor.

Peugeot’nun sportif kompakt hatchback modeli 308 GTi güncellendi. Bu güncelleme, aydınlatmaların iç yapısı, motor kaputu, ön panjur ve tamponda küçük dokunuşlar şeklinde oldu. İç mekanda ise yeni nesil multimedya sistemi sunuluyor. Teknik altyapı tamamen korundu. Kozmetik küçük dokunuşları yakından incelemek ve Peugeot 308 GTi’ın performansını pist koşullarında görmek üzere İspanya’daki özel bir yarış pistine, Ascari’ye gittik.

İspanya’nın en uzun pisti olarak tanımlanan Ascari 5.425 metrelik bir parkura sahip. Bizim için pistin yaklaşık 4 kilometrelik bölümü hazırlanmıştı. İnişlerin, keskin ve kombine virajların ve uzun düzlüklerin olduğu bu bölümde 308 GTi’ın direksiyonuna geçtik. 6 ileri vitesli manuel şanzımanın kısa ve belirgin vites yolları bu kadar tempolu pistte ne kadar verimli bir şanzıman tercihi olduğunu bir kez daha bize hatırlattı.

Günlük olarak kullanılabilir spor otomobil felsefesiyle üretilen 308 GTi’ın normal kullanımlarda ses konusunda “terbiyeli” sayılabileceğini söyleyebiliriz. Vites kolu yanındaki Sport logolu düğme motor sesini yapay şekilde kabine yansıtıyor. Kimileri için keyif verici olabilir. Bu düğme sadece motor sesini değil keskinliğini de etkiliyor.

Peugeot 308 GTi’ın Hızlanma İsteği Azalmıyor

Alt devirlerden itibaren hızlanma isteği azalmayan 270 HP’lik 1,6 litre turbo benzinli motor, devir kesiciye kadar neredeyse soluksuz bir ivmelenme yaşatıyor. Bir sonraki vitese geçildiğinde 308 GTi dinamizmini gecikme yaşatmadan arttırıyor. Hızlanma konusundaki istek frenlerde de var. Ardı ardına, yüksek hızda yapılan frenlemelerde bile Peugeot Sport imzalı frenlerin performansı aynı.

Direksiyonun küçük çapı yönlendirmeyi keyifli hale getiriyor. Direksiyon sistemi çok net. İsteklere harfiyen uyuyor.

Önden çekişli bir otomobilin bu kadar başarılı yol tutuşa sahip olmasında limitli kaydırmalı torsen diferansiyel kilidinin de payı var. Süspansiyon sertliği şehir içinde yormayacak ayarlara sahipken pistte ise beklenilen sertliği karşılayarak şaşırtıyor.

Sonuç: Türkiye’de makyajlı 308 HB ile satılmaya başlanacak olan makyajlı 308 GTi’ın direksiyonuna yılın son çeyreğinde geçmek mümkün.

Peugeot, makyaj sonrasında yeni renk ve dışarıdaki diğer kozmetik yenilikler haricinde özellikle mekanik değişikliğe gerek duymadığını açıkladı. Ascari’de de gördüğümüz üzere, fren, motor, süspansiyon ayarları tam kıvamında.

Kaynak: Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version