Yeni nesil Honda Civic Type R ile eski nesili arasında ne gibi farklar var?

Tek bir önemli bilgi, bu iki otomobili birbirinden farklı kılıyor. Eski nesil Civic, Type R versiyonu olacak şekilde tasarlanmamıştı. Yeni versiyonsa, en başından itibaren akıllarda bir Type R versiyonu varken şekillendirildi. Bu hayati bir önem taşıyor çünkü FK2 bazı sorunlara sahipti. FK8 ise ödünç aldığı düzeni verimli şekilde kullanabiliyor. Bu durum aynı zamanda standart Civic’in eskisinden daha sportif olmasını sağladı.

Bunun temelinde, virajlarda daha stabil olan ve engelleri daha iyi sönümleyen arka çok kollu süspansiyon rol oynuyor. Yakıt deposunu arka tekerleklerle aynı eksende konumlandırmak da, Civic’in “sihirli koltuk” düzeninden vazgeçilmesine neden olmuş ama aynı zamanda ön koltukların daha aşağıda konumlandırılmasına olanak sağlamış. Birçok hızlı hatchback’te otomobile tünemiş gibi hissedersiniz ama Type R, onlardan biri değil.

Daha aşağıda otururken, daha sofistike ve derli toplu bir konsola bakıyorsunuz. Göstergeler direksiyonun içinden görülebiliyor. FK2’de hız göstergesini direksiyonun üzerinden görebiliyordunuz. Japon tasarımları nadiren gelenekseldir ve FK8’in kabinini “kendine özel” olarak tanımlamak mümkün.

Benzer yorumları dış tasarım için de yapabilirsiniz. Yeni model, atasının yüksek touring otomobili görünümünün aksine yere yakın, kaslı bir asfalt ralli otomobili gibi görünüyor. Görünüm subjektiftir ve bu nedenle otomobilin görünümü hakkında yorumları size bırakıyoruz ama eski otomobilin tasarımının daha iyi göründüğünü söylemek mümkün.

Yeni Nesil Honda Civic Type R’ın Sürüş Konusundaki Yenilikleri

Altyapısındaki bütün yeniliklerle birlikte, yeni nesi Honda Civic Type R sürüş anlamında eskisiyle aynı karakterde. Aralarında sadece 10 bg’lik bir güç farkı var ama yeni otomobil, daha kısa şanzıman oranlarıyla daha canlı ve kontrollü hissettiriyor.

Torque steer bozuk zeminlerde eski Type R için bir problemken, yenisi bu durumdan nadiren etkileniyor. Agresif +R süspansiyon, eski versiyonda düzgün zeminli yolları bile konforsuz kılarken, yenisinde +R modunu her zeminde seçebilmek mümkün.

Peki, hızlı hatchbackler’in bu kadar olgun davranmasını istiyor muyuz? Eski versiyona bir saflık hakimdi. Ve yerini sadece iki yıl sonra yeni versiyonuna bırakan FK2, yalnızca Birleşik Krallık’ta 2250 adet satıldı.

Yeni Civic Type R’ın daha başarılı bir model olduğu rotada. Gelecekte, hangisinin bir klasik halini alacağını zaman gösterecek.

Kaynak: TopGear

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version