Elektriksel dönüşüm içerisine giren Hyundai, bu dönüşümü gösterecek olan ilk aracını yani 2021 Hyundai Ioniq 5 modelini tanıttı. Şubat başından beri aracın belli başlı görselleri yayınlanmış ve bazı özellikleri sızdırılmıştı. Tanıtımı da çok yakın denen seri, Şubat bitmeden tanıtılmış oldu.

Elektrikli araç dönüşümüne güzel bir örnek oluşturan yeni seri, Hyundai açısından da önemli araçlardan biri oldu. Öyle ki aracın hem gövde tasarımı diğer serilere göre çok özgün hem de teknolojileri bir o kadar dikkat çekici.

2021 Hyundai Ioniq 5 Özellikleri ve Tasarımı

Yeni seri Electric Global platformu olarak isimlendirilen E-GMP platformu üzerinden oluşturulmuş olan bir araç. Buna karşın tasarımı daha önce görmediğimizi söyleyebilirim.

Konsept modellerden alışkın olduğumuz tasarım yüzünün sunulduğu bir tasarım var. Oldukça keskin çizgilerin dikkat çektiği ön kısımda, Parametric Pixel fark yapısına yer veriliyor.

Tampon bölümünden başlayarak keskin hatların en arka tekere kadar uzandığı aracın, 20 inçlik jantları bulunuyor. Çift tonlu jantların bir hayli büyük olduğunu da ekleyelim.

Tasarım kısmında son olarak boyutlardan da bilgiler verelim. 2021 Hyundai Ioniq 5 bu sert tasarım yüzüyle beraber 4655 mm uzunluğa sahip. 1890 mm genişlik ve 1605 mm yükseklik değeri de dikkat çeken ölçüler.

Burada en çok dikkat çeken kısım ise aks mesafesi. Aks mesafesi 3000 mm. SUV modellerini bile geride bırakan değerler bunlar.

İç Tasarım

Hep dış tasarım yapısından söz etmeyelim. İç tasarımı da konuşalım. Bu modelde birleşik ekran sistemi dediğimiz sistem var. Hem sürücü önündeki dijital ekran hem de multimedya ekranı bitişik ve her ikisi de 12 inçlik bir boyuta sahip.

Aracın iç mekanın da en çok dikkat çeken kısım ise AR HUD bölümü. Standart hayalet ekranlara artırılmış gerçeklik desteği ekleyen bu kısım, biraz daha iyi bir konfor sunulmasını sağlamış.

Üst düzey konfora sahip olan koltukların dışında bu serinin ilginç bir artısı daha var. Ön konsol belli bir miktar hareket ediyor. Koltukların hareketine alışığız ama ön konsolun hareket etmesi ilginç.

Zaten bu konsol hareketinin sağlanması için bazı kısımlar da özelleştirilmiş durumda. Mesela vites kontrollerin direksiyonun arkasına taşınmış gibi.

2021 Hyundai Ioniq 5 Teknik Donanımı

Serinin teknik donanım açısından da başarılı olduğunu eklemek gerekiyor. Tamamen elektrikli araç, 4X2 ya da 4X4 olarak alınabiliyor. İki farklı motor seçeneği de bu seçime göre değişiyor.

4X4 modelde 173 kW güçlü bir motor var ve 605 Nm tork değeri sunuluyor. Bu motoru seçecekseniz iki ayrı elektrikli motor olduğunu da bilmeniz gerekiyor. 100 km hıza 6.1 saniyede çıkan bu ilk seçenek, performanslı olan seçenek.

İkinci seçenek ise 125 kW motor bulunuyor. 350 Nm tork değeri sunan motor, ikili çekiş sisteminde karşımıza çıkıyor. Bu modelde 100 km hıza 8.5 saniyede çıkış yapılıyor.

Şimdi burada iki farklı seçenek olduğunu da ekleyelim. Saydığımız motorlar Standart Range paketi için geçerli olan 58 kWh pilden beslenen motorlar. En üst paket ise Long Range seçeneği.

Long Range seçeneğinde ise 72.6 kWh pil bulunuyor ve motor güçleri de değişiyor. Long Range modelinde 4X4 versiyonunda 225 kW değerinde güçlü bir motor bulunuyor. Bu modelin 100 km hıza çıkma süresi ise 5.2 saniye.

Tüm versiyonlar içerisinde en uzun menzil değeri de 480 km olan 2021 Hyundai Ioniq 5, hızlı şarj desteğini de beraberinde getiriyor.

Tüm modellerde 350 kW şarj cihazı desteği var ve maksimum 800V ile şarj yapılabiliyor. Maksimum şarj ile aracın pili de %10 seviyesinden %80 seviyesine sadece 18 dakika içerisinde çıkabiliyor. Yani pil konusunda da iddialı bir araç sunuldu.

2021 Hyundai Ioniq 5 Donanım Özellikleri

Motor konusunda ve pil konusunda birçok seçeneğe sahip olan aracın donanım özellikleri de çok iddialı. Bir kere araçta 2.Seviye Otonom sürüş asistanı bulunmakta. Bu da belli seviyede otonom sistem desteği sağlıyor. SmartSense akıllı sürüş asistanı dışında aracın;

  • Kör nokta uyarı sistemi
  • Çarpışma önlemi sistemi
  • Hız limiti kontrol sistemi
  • Far asistanları gibi sistemleri de bulunmakta.

2021 Hyundai Ioniq 5 serisinde yer alan tüm bu özelliklerin dışında fiyat ise net değil. Giriş ve en yüksek paket seçenekleri için fiyat paylaşılmadı. Yakın zamanda fiyatlar gelecektir.   

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version