Araç muayene zamanınızı geçirmişseniz, büyük bir ihtimalle araştırmaya koyulmuşsunuz demektir. Zira araç sahiplerinin en çok merak ettiği konulardan biri araç muayenesi gecikme cezası. Peki 2022 araç muayenesi gecikirse ne olur? 2022 muayene aylık cezası ne kadar?

Gelin şu merak edilen sorulara cevap verelim ve sürücülerin bu konuda arayışına da son vermeye çalışalım.

2022 Araç Muayenesi Gecikirse Ne Olur?

Araç muayenesi zorunlu bir işlem olduğu için, gecikmesi sürücülerde bir huzursuzluk yaratıyor. Tabii ki muayeneyi belirlenen süreler içerisinde yaptırmak önemli ama herhangi bir aksilik nedeniyle gecikme yaşanması, çok büyük sorunlara neden olmuyor.

2022 araç muayenesi gecikirse, belli bir miktar ceza ödemek zorunda kalıyorsunuz. Aslında bunu 2022 yılı olarak sınırlamak doğru değil. Zira 2020 yılında da 2009 yılında da aynıydı.

Muayene gecikecek olursa, belirlenen oranda ceza ödüyorsunuz. Ceza günlük ya da haftalık olarak değil de aylık olarak işliyor. 2022 muayene aylık cezası ne kadar sorusuna cevap vermeden önce araç muayene 2022 fiyatları ne durumda buna bakmak gerekecek.

Araç Muayene 2022 Fiyatları

Kamyon, Tanker, Çekici ve Otobüs 685,58 TL
Traktör (römorksuz ve römorklu), Motorlu bisiklet, Motosiklet 258,42 TL
Yarı Römork ve Römork, Minibüs, Otomobil, Özel amaçlı taşıt, Arazi taşıtı, Kamyonet 507,40 TL

Araç muayene 2022 fiyatları bu şekilde. Peki geciktirdik ve muayene yaptırmadık. O zaman ne kadar ceza ödeyeceğiz?

Muayene Aylık Cezası Ne Kadar 2022?

Burada da tutar kanun maddesiyle belirlenmiş. 2918 sayılı “Karayolları Trafik Kanunu’nun 35.maddesi uyarınca” gecikilen her ay için muayene ücreti %5 oranında cezalı bir şekilde artıyor.

Diyelim ki bir otomobiliniz var. 507 TL muayene ücreti ödemeniz lazım. Fakat 1 ay kadar muayeneyi geciktirdiniz. Bu durumda %5 ceza nedeniyle 25,35 TL ek ödeme yapmanız gerekecek. İki ay geciktirme yaparsanız yine ikinci ay için de %5 ceza ödemesi yapacaksınız.

Muayenesiz Araç Kullanmanın Cezası 2022

İşte burası farklı bir konu. Eğer aracınız için muayene yoksa ve bu şekilde herhangi bir çevirmeye girecek olursanız, bu kez muayenesiz araç kullanma cezası ödemeniz lazım. Böyle bir durumda 427 TL ceza ödemeniz ve 7 gün içerisinde de aracınızı muayeneye sokmanız lazım.

Muayene gecikme cezası ile muayenesiz araç kullanmanın cezası farklı şeyler.

2022 araç muayenesi gecikirse ne olur sorusunu yanıtladık. Merak edenler için çok sorulan birkaç sorunun cevabını da verelim. Sonrasında yazımızı bitireceğiz.

Araç muayenesi 1 gün geçerse ne olur?

Fark etmiyor. 1 gün dahi geçse, aylık cezayı ödemek zorundasınız.

Araç muayenesi 2 gün geçerse ne olur?

Muayene süresi geçtiği durumda, muayene süresinin geçerli olduğu son gün bazı alınıyor. Son gün üzerinden ister 1 gün ister 2 gün geçmiş olsun, yine ceza ödemek gerekiyor. Bu sorunu yaşamamak için en yakınınızdaki otomotiv firmaları ile iletişime geçerek bu konuda gerekli desteği alabilirsiniz.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version