Araç sahiplerinin çoğu zaman kuşlarla arasını bozan bir mesele var. 🙂 Tabii ki kuş pisliklerinden söz ediyoruz. İster aracınızı yeni yıkamış olun isterseniz de aracınız park halinde olsun. Her zaman hedefi tutturmuş olan bir kuş pisliği ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Her ne kadar esprili yaklaşıyor olsak bile bu durum bazen aracınızın kozmetik sorunlar yaşamasına da neden olabiliyor. Zaten sürücülerin asıl merak ettikleri kısımda burada. Kuş pisliği boyaya zarar verir mi ya da kuş pisliği nasıl çıkarılır bu çok soruluyor.

Gelin bu konunun detaylarına inerek inceleyelim. Gerçekten kuş pisliklerinin araca zarar vermesi gibi bir durum olabilir mi? Temizlemek adına neler yapılmalı?

Kuş Pisliği Nedir? Yapısı Nasıl?

Kuş pisliğindeki yapıyı anlayarak başlayalım. Kuş pisliğinin, bir kısmı dışkı bir kısmı da ürik asittir. Dışkı dediğimiz zaten yenen besinlerin sindirimi ile ortaya çıkan atık maddeler olarak sınıflanabilir. Burada ürik asit kısmı ise idrar yolunda üretilen daha sıvı atık madde olarak gösterilebilir.

Kuş pisliği dediğimizde bu iki maddenin dışarı atılmış halidir. Yapısı gereği asidik değeri yüksektir. Zaten araç boyaları için sorun oluşturmasının nedeni de bu asidik kısmıdır.

Evet yapıyı anladığımıza göre artık sorularımıza ve yanıtlarımıza geçebiliriz.

Kuş Pisliği Boyaya Zarar Verebilir mi?

Yapı gereği asidik olduğunu söyledik. Bu nedenle aracın boyasına zarar verme gibi bir durumu vardır. Özellikle uzun süre boya üzerinde kalması durumunda, zamanla boyayı yakacak ve orada iz oluşmasına neden olacaktır.

Özellikle cilanın altına inilmesi durumunda boyada derin lekeler oluşabilir. Peki, böyle bir durumda ne yapmak gerekiyor?

Kuş Pisliği Lekesi Temizleme

Burada önemli olan zaman. Kuş pisliğinin yapısını belirttik. Gördüğünüz gibi asidik bir yapı var. Bu nedenle ne kadar uzun süre boya üzerinde kalırsa o kadar boyaya zarar verecektir. Yapmanız gereken ilk şey, hemen müdahale etmek. Peki böyle bir durumda nasıl temizleme yapacağız.

Kuş Pisliği lekesi temizleme önerileri

  • Dışkının zarar vermemesi adına önce yüzeyi yumuşatmış olmanız gerekiyor. Bunun için bir miktar suyu dışkının üzerine dökün.
  • Yine ıslak bir bezle leke temizlenebilir.
  • Eğer leke kolay kolay yumuşamıyorsa, o zaman araç oto şampuanlarını kullanarak o noktayı köpürtüp ardından temizlemeyi deneyin. Bunun için sunulan araç şampuanları ve farklı malzemeler var.

Dikkat Edilecekler

  • Pislik kurumuşsa kesinlikle kazımaya çalışmayın. Boyanızı çizebilirsiniz. Yukarıda dediğimiz gibi yumuşatarak çıkarmaya çalışın. Ki yumuşayacaktır.
  • Kuş pisliği boyaya zarar verir mi sorusunu cevaplamıştık. Evet boyaya zarar verebilir. Bu nedenle temizlerken, mümkün olduğunda kuş pisliğini yaymamaya çalışın. Yayarak temizlerseniz diğer bölgelere de bulaştıracağınız için, iyi temizlememeniz durumunda buralar da zarar görür.
  • Camda kuş pisliği varsa, yine kazımayı denemeyin. Sıcak olmayan, ılık bir suyla veya araç temizleme ürünleri ile yumuşatarak temizlemeyi deneyin.
  • Cam lastiklerinde kuş pisliği varsa, göz ardı etmeyin ve mutlaka temizleyin. Cam lastiklerinin de zarar görmesine neden olabilir.

Kurumuş Kuş Pisliği Lekesi Nasıl Çıkar?

Bir özet geçersek, kuş pisliği boyaya zarar verir mi ve kuş pisliği lekesi temizleme nasıl olur sorularını cevapladık. Şimdi bir aşama ileriye gidelim. Pisliğin geç temizlenmesi nedeniyle oluşan kuş pisliği yanığı ya da kuş pisliği lekesi nasıl çıkar buna bakacağız.

Kullanıcıların Yapacağı

  • İçerisinde cilasının da olduğu bazı oto şampuanları var. Bunlardan birini alarak, aracı iyice köpürtün ve yıkayın.
  • Kuş pisliği lekesi olduğu yerlerde şampuan ve süngerle hafif hafif ovarak lekeyi çıkarmaya çalışabilirsiniz.

Leke Biraz Daha Kötü Durumdaysa

  • Kuş pisliği yanığı oluşmuşsa, o zaman sizin yapacağınız çok fazla bir şey yok. Kuş pisliği boyayı kaldırdı ya da kuş pisliği yanığı oluştu diyorsanız bir servise giderek profesyonellerden pasta cila hizmeti almanız gerekebilir. Bu şekilde lekeler çıkarılacaktır. Eğer boya kalkmışsa, önce temizlik yapılıp ardından lokal boya uygulanabilir.

Kuş Pisliği Lekeleri Nasıl Engellenir?

  • Her ne kadar kötü bir durum olsa da lekeleri engellemek için alınabilecek olan önlemler de var. Bu önlemler ile boyanızı koruyabilirsiniz. Peki nedir bunlar?
  • Aracınıza boya koruması yaptırabilirsiniz.
  • Aracınızı belli aralıklarla cilalayabilirsiniz. Bu şekilde kuş pisliğine karşı bir koruyucu tabaka olmuş olur.
  • Cilalı oto şampuanları ile aracınızı düzenli olarak yıkayarak boyayı bir nebze olsun bu şekilde koruyabilirsiniz.
  • Aracınıza şeffaf ya da farklı bir kaplama yaptırabilirsiniz.

Kuş Pisliği boyaya zarar verir mi ya da nasıl temizlenmeli gibi soruları cevapladık. Yine sormak istediğiniz olursa yorum atmayı ihmal etmeyin.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version