Ateşleme bobini arıza yaparsa belirli standart yöntemlerle bu sorunu anlamak mümkündür. Eğer ateşleme bobini bozulursa motor titreşimli ve hırıltılı çalışır, rölantide stop etme marşa basılınca motor geç zor çalışır, araç kafa atarak ilerler, çekiş düşer ve araç fazla yakıt tüketimi yapar.
Nasıl Anlaşılır?
Ateşleme bobininde ki arızayı anlamak çok kolaydır. Aracınızda bağımsız bir elektronik ateşleme sistemi var ise yani buji kablosu olmadan çalışabilen yeni model araçlarda olduğu gibi sırayla ateşleme bobininin soketini çıkararak motorun sesine ve tepkisine bakılır. Soket çıkarıldığı anda motorda herhangi bir sarsıntı veya titreşim varsa, o bobin sağlamdır. Ancak soket çıkarıldığı anda motorun çalışmasında hiç değişim yoksa o bobin arızalıdır ve silindirde kıvılcım oluşmadığı için yanma sistemi çalışmamaktadır. Kontrol edilen silindirde ateşleme meydana gelmiyorsa o bujinin ateşleme bobini yada buji si arızalı olabilir. Kesin sonuca ulaşmak içinse buji kontrol edilmeli eğer buji sağlam ise ateşleme bobini bozuktur.
Nasıl Sökülür?
Ateşleme bobini sökülmesi için bobinin elektrik soketi sökülmeli ve ateşleme bobinini silindir kapağına sabitleyen cıvata sökülür. Böylece ateşleme bobini yukarı yöne çekilerek çıkarılabilir. Yapılmaması geren en önemli hususlar ise motor sıcakken buji ve ateşleme bobini çıkarılmamalıdır vede yalıtkan bir eldiven yardımı ile tutulmalıdır. Sırasıyla buji kabloları çekilmeli, motor titreşim ve sarsıntı yapıyorsa o bobin sağlamdır ve dolayısı ile bujide sağlamdır.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version