Quattro adını verdiği 4 tekerlekten çekiş sistemini geleneksel karoserlerin altında sunarak 4×4 uzmanı imajını bugünlere kadar taşıyan Audi, Q ailesi olarak adlandırılan SUV modelleriyle de bu imajın nimetlerinden faydalanıyor.

Hali hazırda dört Q modeli olan Audi’de Q2, Q5 ve Q7 ailenin en güncel modelleri olarak dikkat çekerken, 2011’den bu yana yollarda olan Q3 ise artık üzerine düşen tozu saklayamıyor.

Ancak bu durum yakında sona eriyor. Zira markanın kompakt SUV’u yılın üçüncü çeyreğinde ikinci nesliyle karşımıza çıkacak. VW Grubu’nun neredeyse tüm volüm markalarında kullanılan MQB platformunda üretilecek olan yeni Q3’te nesil değişimiyle boyut artışı da kaçınılmaz bir hale gelmiş durumda. Çünkü Q2’nin yollara çıkmasıyla birlikte mevcut Q3 de hesaba katıldığında birbirine yakın boyutlu iki SUV alternatifi sunulmuş oldu.

Aile içi çatışmaları önlemek adına yeni Q3’ü 4,5 metre sınırına yaklaştıracak olan Audi, aynı zamanda otomobilin aks mesafesiyle genişliğinde de yaklaşık 5 cm’lik artış gerçekleştirecek.

Yeni platform ve artan boyutlar dikkate alındığında yeni Q3’ün selefinden çok daha verimli bir kabin sunacağını tahmin etmek zor değil.

Motor Cephesinde Ne Var Ne Yok?

Motor cephesinde önemli sürprizler yok. 1,4 lt’lik TFSI’ın yerini 1,5 lt’lik yeni nesil motor alırken modelin en önemli rakiplerinden BMW X1’deki gibi 3 silindirli bir alternatif şimdilik gündemde değil. 3 silindirli TFSI motor, küçük kardeş Q2’de sunuluyor.

Güçlü motor seçeneklerinde 4×4 quattro çekiş sistemini sunacak olan modelin zirvesinde yine bir RS (400 HP civarında) versiyonu olacak. Bunun dışında ilk nesilde sunulmayan ve 320 HP civarında güce sahip bir S versiyonu da yeni nesille birlikte kendine yer bulacak.

İç mekan konusunda son dönem modellerinde dijitalleşmeyi ön planda tutan Audi, yeni kompakt SUV’unda da bu anlayışı sürdürüyor. Dijital göstergeler, dokunmatik kontrol üniteleri ve çevrim içi hizmetler ön planda.

SUV’ların içindeki nişleri geç olmadan yakalamak isteyen Audi, üstü açılabilir bir modeli de gündeminde tutuyor. Alman marka, müstakbel Q4’te sunulması beklenen bu versiyonda kullanılacak olan katlanabilir metal tavanın patentini şimdiden almış durumda.

Audi’nin bu konuda ne kadar ciddi olduğunu son yıllarda tanıttığı üç cabrio SUV konsepti de destekliyor.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version