Porsche bugüne kadar ürettiği en ikonik yarış arabalarından birinin, 917’nin yeni yaşını kutladı. İlk defa 12 Mart 1969 tarihinde Cenevre Otomobil Fuarı‘nda tanıtılan Porsche 917 yarış arabasının 50. yıl dönümünü kutlamak isteyen Porsche Müzesi, üretim bandından inen ilk 917’yi ilk günkü orijinal kondisyonuna uygun bir şekilde restore etti.

Bahsi geçen orijinal arabanın tam ismi 917-001 idi. 24 saatlik Le Mans yarışını tamamlayabilmesi için gerekli yedek parçaların kullanıldığı bu modelden sadece 25 adet üretildi.

Restorasyon süreci biraz sancılı geçti

Arabanın tasarımı ve 12 silindirli motorunun geliştirilmesi süreci baş tasarımcı Hans Mezger tarafından yürütüldü. 917’nin restore edilmesi ise hiç de kolay olmadı, çünkü araba daha önce de Porsche’un test ve sunum aracı olarak kullanılmış, çeşitli dönüşümler geçirmişti. Orijinal tasarımında yeşil şerit kullanılan araç sonradan açık mavi ve turuncu renkleri de üzerine giydi.

Restorasyon sürecine ilişkin kamuoyunu bilgilendiren Porsche, mümkün mertebe orijinal materyalleri kullanarak aracı ilk günkü kondisyonuna geri getirmeyi başardıklarını açıkladı. Yine orijinal belgelere ulaşılarak aracın alüminyum şasisi yeniden hayata döndürülmüş.

911 Turbo ile 917 tarihe karıştı

Bu arada 917’nin bazı versiyonlarında turbo vardı ve araç 1,000 PS güce çıkabiliyordu. 1974’te 911 Turbo modelinin piyasaya sürülmesiyle birlikte 917 için yolun sonu gözüktü ve araç müzelik hale geldi.

Porsche Müzesi 14 Mayıs ila 15 Eylül tarihleri arasında 14 farklı sergi düzenleyecek ve bu etkinliklerde 10 farklı 917 modeli ziyaretçilere açık olarak sergilenecek.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version