Bir aracın yakıt sarfiyatını etkileyen en önemli değişkenlerden biri, aerodinamik değeridir. Tasarımıyla rüzgarı en az eforla delmeyi başaran araç, kuşkusuz emsallerine göre daha az yakıt harcayacaktır. Mercedes Benz‘in yeni geliştirdiği 2019 model A Class Sedan, işte böyle bir araba. 2018’in sonlarına doğru üretime girmesi planlanan aracın Cd, yani sürüklenme değeri sadece 0.22. Bu çok ciddi ve elde etmesi zor bir rakam.

Aslına bakılırsa Mercedes’in yakaladığı bu değer, 2013’te üretilen CLA ile aynı. Bugüne dek üretilen Cd değeri en düşük modellerden biri ise 1935’te üretim bandından inen Çekoslovak yapımı Tatra T77A. Sadece 0.212 Cd değeri taşıyan bu modeli son dönemde üretilen elektrikli modellerden General Motors EV1 ve Volkswagen XL1 0.19 değeriyle solluyor. Ancak bahsi geçen bu iki modeli hemen her gün göremeyeceğiniz muhakkak.

Öte yandan BMW’nin 2017 model EfficientDynamics 520d aracı da 0.22 Cd değerini taşıyor. Sadece Avrupa pazarında satılacak olan bu modelin aksine yeni A Class Sedan, ABD başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde müşterilerin beğenisine sunulacak. Bu arada modelin Meksika’nın Aguascalientes şehrindeki Mercedes fabrikasında üretileceğini de belirtmiş olalım.

Tesla da gayet iyi değerlere sahip

Tesla modellerinden söz edecek olursak Model 3‘ün Cd değerinin 0.23 Model S’in ise 0.24 olduğunu söyleyebiliriz. Mercedes’in lüks jip modeli G-Class‘ın 0.54 Cd, Hummer H2’nin de 0.57 Cd değerini taşıdığını not düşmekte fayda var.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version