Kendine has tasarımıyla göz dolduran kişiye özel araç Rolls-Royce; zariflik, asalet, şıklık gibi özelliklerin bir araya geldiği bir marka. İngiliz menşeli Rolls-Royce, el emeği ve alın terinin ön planda olduğu otomobiller üreterek yıllarca özel üst düzey araç isteyen kişilere hitap ediyor. Ancak Rolls-Royce bir araba markası olmaktan öteye gemi ve uçak motoru da üreten bir firma. I.Dünya Savaşı döneminde zırhlı araç üretmiş olan bu köklü marka, günümüzde kollara ayrılmış dev bir üretici olan Rolls-Royce’u inceledik.
Rolls-Royce’un Tarihçesi
20. yüzyılların başlarında motor endüstrisindeki patlama yaşanması sebebiyle motorlara takıntılı olan başarılı İngiliz mühendis Charles Rolls ve Birleşmiş Krallık’taki ilk motor satıcısı Henry Royce’u bir araya getirdi. El ele verip İngiliz otomotiv sektörüne unutulmayacak hizmetler yaptılar. Ortaya çıkan Rolls-Royce markası, son yüzyılın en prestijli isimlerinden birisi oldu.
Rolls-Royce, dünyadaki en varlıklı insanların garajında mutlaka bulunan bir araç halini aldı. Peki bu markanın bu kadar özel olma sebebi neydi? Rolls-Royce, günümüzün en güçlü ve sağlam motorlarını üretiyor. Bu iddasını desteklemek adına kanıt olarak ise 1904 yılında kurulan fabrikadan 1906 yılında çıkan ilk Rolls-Royce The Silver Ghost’un motoru hala çalışıyor.

1930’lu yıllara gelindiğinde ortaya çıkan Phantom modeli, otomobil dünyasını adeta büyüledi. Sektöre ilham veren Rolls-Royce, deniz ve kara üzerindeki motorlarla ilgili dünya rekorlarını kırmaya da devam ediyordu.

1950’li yıllara gelindiğinde İngiliz Kraliyet Ailesi tarafından tercih edilen Rolls-Royce, rüştünü en asil şekilde ispatlamış oldu.

1960’lı yıllara gelindiğinde ise Rolls-Rolce sahibi olmak, artık bir statü belirtisi olarak görülüyordu. Dünyaca ünlü aktörler, aktrisler, müzisyenler, kısacası süperstarlar, Rolls-Royce otomobillerini, başarılarının bir sembolü olarak yansıttılar.

Başarılarla dolu yüzyılın ardından 1990’lı yıllara gelindiğinde Rolls-Royce, otomobil üretim haklarını BMW grubuna sattı. O günden beri Rolls-Royce arabaları, BMW Group altında üretilmeye devam ediyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version