C Serisi bu defa farkı açmak istiyor. Bugüne kadar en önemli rakipleri olan Audi A4 ve BMW 3 Serisi’yle arasını hep yakın tutan Stuttgartlı, yeni nesliyle tüm bilinenleri değiştirip mücadeleye yeni bir boyut kazandıracak.

Burada boyut kelimesinin altında farklı anlamlar aranmamalı. Boyuttan kasıt, bildiğimiz boy, en ve yükseklik. Bugün 4.59 metre uzunluğa ve 2.76 metre aks mesafesine sahip olan C Serisi, güncel rakipleriyle benzer boyutlara sahip. 2014’te tanıtıldığındaysa yeni nesil bugünkü nesle göre 10 cm uzamış olacak. Üstelik bu uzamanın 8 cm’lik bölümü de aks mesafesinde yaşanacak. Yani C Serisi 4.7 metrelik uzunluk sınırına dayanmış olacak. Böylece sınıfının en uzunları kadar bir üst sınıftakilerle de arasını kapatmış olacak.

Bu büyümenin orta sınıf sedanın oranlarını bozmaması için çok farklı bir tasarım dili üzerinde çalışılıyor. Son dönemde gösterilen Mercedes konseptlerinde olduğu gibi gelecek nesil C Serisi de daha alçak burun tasarımı ve bu sayede kazanılan daha alçak profiliyle aramızda olacak. Otomobilin iz genişliği de 4 cm kadar artacak. Böylece C Serisi’nin yolda selefinden olduğundan çok daha fazla alan kapladığına dair bir illüzyon yaratılabilir.

Modelin tampon tekerlek mesafeleri azalacak ve burun tasarımındaki kasları yaratan kırılma çizgileri bütün profili gezecek. Böylece C Serisi’nin hiç olmadığı kadar süslü görünmesi sağlanmış olacak. Arka kısım ise daha sakin ve daha bilindik çizgilere sahip olacak. Yani tıpkı bugün olduğu gibi görünecek.

Teknik yeniliklere gelirsek, C Serisi, yeni arkadan itişli altyapıyı kullanan ilk Mercedes olacak. Bu altyapının en büyük avantajı sınıfının en iyi ağırlık tasarruflarına imkan tanıması olacak. Bu sayede emisyon verilerinde de düşüş bekleniyor. Üstelik az buz değil, benzer motor gücü ve donanımla yüzde 20’ye varan azalma hedeflenmiş durumda. Bu da tabi ki tüketimin de önemli oranda düşmesini bekleyebileceğimiz anlamına geliyor.

Motorlar anlamında da büyük yenilikler gelecek. En dikkat çeken, küçük hacimli bir dizel. Hacim henüz net değil ama Renault’tan alınacak bu motorun 180 HP’ye kadar güç üreteceği ve bu değerin hacim sınıfına göre çok rekor seviyede olacağı fısıltılar arasında. Başlarda bugün tanıdığımız motor ailesini görmeye devam edeceğiz. İlerleyen dönemdeyse yenilikler gelecek. Önce 2015’te prizden şarj edilebilen bir hibrit (1.6 litrelik benzinli motor ve 30 km’lik elektrikli menzil) daha sonraysa 9 vitesli otomatik şanzıman gelecek. Diğer motorlar da zaman içinde ya yenilenecek ya da elden geçirilecek.

C Serisi’nin iç mekanını düşlemek için bugünün A Serisi’ne bakmak iyi bir fikir. Yuvarlak havalandırma çıkışları ve büyük ekranlı orta konsol tasarımı temel olarak alınacak gibi görünüyor. Donanımda da yenilikler olacak. BMW’nin 3 Serisi’nde sunmaya başladığı head-up ekranı C Serisi’nde de kendine yer bulacak. Eğlence isteyenler için dokunmatik ekran üzerinden multimedya kumandası ve güvenlik isteyenler için de şerit değiştirme yardımcısı da içeren yeni Distronic Plus, trafik yoğunluğu takip yardımcısı ve aktif fren yardımcısı gibi detaylı bir liste sunulacak.

Peki, bu listenin kaynağı nereden gelecek? Aslında bunu bulmak için 2014’e kadar beklemek gerekmiyor. Önümüzdeki yıl yeni nesli tanıtılacak olan S Serisi, bütün bu güvenlik donanımlarıyla lüks sınıfta neden bir numara olduğunu rakiplerine tekrar hatırlatmayı amaçlıyor. Tasarımıyla ilgili bilgiler artık o kadar da ilginç gelmeyebilir ama teknolojisi her zaman olduğu gibi ilgi çekiyor. Ayrıca bunları okurken unutmayın ki, gelecek S Serisi’nde yazılır. Yani bu yeni teknolojiler, 15 yıl snra küçük sınıfa kadar yayılmış olabilir.

S Serisi’nin yeni neslinde sunulan teknolojilerin bir kısmı konfor bir kısmı da güvenlik anlamında devrim yaratacak türden. Bunun için büyük sedan eskisinden çok daha geniş bir radar yelpazesine sahip olacak. Saymak gerekirse, arkada 3, öndeyse 4 radar, yolu devamlı olarak takip edecek. Bu radarların tamamının farklı uzaklıkları taraması sonucunda S Serisi kendisi için güvenli bir koza oluşturma şansına sahip olacak. Bu radarların en yenisi, arka kısımda çok uzun bir menzili kontrol eden radar. Bu radar, S Serisi dururken arkadan aşırı hızlı araçları algılayacak, önce lambalarıyla onu uyarmaya çalışacak ve eğer çarpışma kaçınılmazsa hem kabinde Pre-Safe fonksiyonlarını aktif hale getirecek hem de boyun zedelenmelerini azaltmak için frenleri tam güçle devreye sokacak.

Konfor içinse bambaşka bir dünyanın kapıları açılmış. Kanunen uygun olmadığı için Mercedes kabul etmese de S Serisi otonom sürüşe hazır olarak piyasaya çıkacak. Radarlar ve kameralar diğer araçları ve yol çizgilerini takip edip S Serisi’nin hızını ayarladığı gibi küçük direksiyon manevralarıyla otomobilin yolu takip etmesini de sağlayacak. Bu sırada sürücünün ellerini direksiyonda tutması gerekecek ama bunun dışında yapması gereken herhangi bir işlem yok. Sadece hız sabitleyiciyi ayarlamak yeterli olacak.

S Serisi, yeni nesliyle kendi kendine park eden otomobiller kervanına katılacak. Bu işlemi dik park alanlarına yapabilmesi yeni olsa da başka üreticiler tarafından da kullanılıyor. S Serisi farklı olmak için kendi girdiği park alanından çıkmayı da öğrenecek.

Bunun dışında acil durumlarda fren gücünün hazırlanması, arka koltuklarda hava yastıklı ve aktif yuvalı emniyet kemeri, gerektiğinde otomatik fren yapan ve yolu dik geçen araçları da algılayabilen yeni bir çarpışma önleme sistemi de S Serisi’ni donatacak.

Kaynak: Auto Motor & Sport / Aralık 2012 

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version