Japon otomobil devi Honda, ABD’de halihazırda trafikte seyreden 1.6 milyon adet modelini daha ölümcül kazalara sebebiyet verebilen Takata hava yastığı patlatıcılarını değiştirmek üzere geri çağırdı. Şirketten yapılan açıklamada önümüzdeki 6 aylık süre zarfında tüm araçların hava yastığı sistemlerinin değiştirilmesinin amaçlandığı belirtildi.

Hem zaman, hem para, hem prestij kaybı

En son yapılan geri çağırma işlemlerinin de tamamlanmasının ardından Honda yaklaşık 12,9 milyon adet arabada bulunan 22,6 milyon tane hava yastığı patlatıcısının değişimini gerçekleştirmiş olacak. Bu devasa miktarın üreticiye ne kadar para ve prestij kaybettirdiği ise kesinlikle tartışmaya açık bir konu değil.

Onlarca ölü, yüzlerce yaralı

Bir diğer Japon yedek parça üreticisi olan Takata’dan alınan hava yastığı patlatıcılarının hatası, kaza anında çok şiddetli bir şekilde infilak ediyor oluşuydu. Öyle ki direksiyondaki metal ve plastik parçaların şarapnel gibi sürücü ve yolcuların vücuduna saplanması sonucu 24 kişi feci şekilde can vermişti.

Dünya çapında yüzlerce kişi de aynı hava yastıkları yüzünden yaralanmıştı. Honda zamanında Takata’nın en büyük müşterisi ve alıcısıydı.

Yaşanan tüm bu sorunların ardından iflasa sürüklenen Takata, çok dengesiz hareket edebilen bir kimyasal bileşen olan amonyum nitratı kullanarak küçük bir patlama oluşturuyor ve hava yastıklarını şişiriyordu. Ancak yüksek sıcaklık ve nem gibi faktörlerin devreye girmesiyle bu bileşen çok hızlı yanıyor ve beklenenden daha şiddetli bir şekilde patlıyordu. Bu da ölümlü ve yaralanmalı kazalara yol açıyordu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version