Bir önceki Honda Civic Type R çok kısa bir süre satışta kaldı, çünkü otomobilin geliştirilmesi beklenenden uzun sürmüştü. Yeni Type R ise Civic Hatchback’in yeni neslinin ortaya çıkmasından çok kısa bir süre sonra yollarla buluştu. Bu otomobille ilgili en önemli detay, Type R projesinin standart Civic ile birlikte başlamasıdır. Üstelik standart otomobille ilgili bazı kararların Type R düşünülerek alınmış olması da dikkat çekici.

Yeni Honda Civic Type R, sadece bir tasarım değişikliği geçirmedi. Otomobilde ayrıca çok sıkı revizyonlar yapılmış ki, bu kadar kısa sürede böylesine etkili bir yenilenme operasyonu gerçekleştirilmiş olması takdire şayan. Honda, bir önceki Type R için biz otomobil gazetecilerini Slovakia Ring’e davet etmişti. Bu sefer ise Almanya’nın Dresden şehrine yakın bir pist olan Lausitzring’deyiz. Dresden şehir merkezinden buraya yeni Type R’ı kullanarak geldik ve bu yolculuk benim için hiç yorucu olmadı. Bu durumun en büyük sebebi ise Type R’ın artık konfor odaklı bir sürüş moduna da sahip olması.

Honda Civic Type R Kemik Gibi Sert Bir Otomobil!

Sakın endişelenmeyin; Honda Civic Type R hala yolda kemik gibi sert olabilen bir otomobil, sadece bu sefer daha fazla sürüş moduna sahip ki, özellikle yolda kullandığımız Comfort seçeneği günlük kullanım için çok iyi bir ayar sunuyor. Diğer modların otomobile nasıl bir karakter kazandırdığını ise pistteki turlarımız sırasında göreceğiz. Tabii pistteki izlenimimden önce Type R’daki değişikliklerden bahsetmek istiyorum…

Honda Civic Type R

Yeni nesil Civic HB selefinden yüzde 52 oranında daha sıkı bir otomobil olarak yollara çıktı. Standart modeldeki bu değişim Type R’ın da selefinden yüzde 37 daha rijit bir gövdeye sahip olmasını sağlıyor. Ayrıca standart Civic Hatchback’in ağırlık merkezinin 34 mm, H Point olarak tabir edilen sürücü kalça pozisyonunun ise 50 mm aşağıda olmasının, Type R’a olumlu yansıdığı da bir gerçek. Öyle ki; yeni Type R selefinden 10 mm daha düşük bir ağırlık merkezine ve 25 mm daha alçak bir sürüş pozisyonuna sahip.

Honda, Type R’ın süspansiyon geometrisinde de kilit değişiklikler gerçekleştirmiş. Arkada çok noktadan bağlantılı süspansiyonlara yer verilmiş ki, bu değişim arka aks için çok daha iyi bir kontrol anlamına geliyor. Honda, arka akstaki bu değişikliği, ön tarafta MacPherson mimarisini güçlendirerek desteklemiş. Otomobilin boyutlarında da selefine göre farklılıklar bulunuyor. Uzunluğu 17 cm, dingil mesafesi de 9.5 cm artan yeni Type R’ın yüksekliği ise eski modelden 25 mm daha düşük. Ayrıca ağırlığın 16 kg azaldığını da belirtelim. Otomobildeki bir diğer ilginç değişim de jant ölçüleriyle ilgili. Honda, Civic Type R’ın ön aksında 19, arka aksında ise 20 inçlik jantlara yer verilmiş.

Yeni Honda Civic Type R’ın Detayları Dikkat Çekici!

Tasarım bahsi kişiden kişiye değişse de, ben yeni Type R’ın selefinden çok daha iyi göründüğünü düşünüyorum. Önceki modelin Japon animelerinden fırlamış gibi duran ve kimilerine fazla abartılı gelen görüntüsüne karşılık, yeni Type R daha kararında detaylar sunuyor. Hala hot hatch türünün en çılgın görüntüsüne sahip ve gövdede bol miktarda girinti ve çıkıntı bulunuyor, ancak bu sefer her bir detay çok daha iyi ayarlanmış. Artık tavanın gerisinde, aerodinamik verimliliği arttırmaya yönelik hava türbülans jeneratörleri bulunuyor. Ön çamurluklardaki hava kanalları da daha öncekilerin aksine otomobile sonradan eklenmiş gibi görünmüyor. Bunların yanı sıra kaputtaki hava girişi, agresif tamponlar, arka difüzör, devasa arka kanat ve Ferrari 458 Italia’yı anımsatan üçlü egzoz çıkışı da Type R’ın artık daha etkileyici bir görünüm sunmasını sağlıyor.

Honda Civic Type R

Bu noktada arka tamponun tam ortasında konumlanmış üçlü egzoz çıkışlarından da bahsetmek istiyorum. Type R’da gaz tahliyesi kenarlardaki iki egzoz çıkışından yapılıyor, ancak motor yüke bindiğinde ortadaki çıkış da gaz tahliyesine yardımcı olarak daha agresif bir ses elde edilmesini sağlıyor. Ortadaki çıkış motor orta yüklerde çalıştığında ise negatif basınçla hava emişi gerçekleştiriyor ve böylece patlamalar engellenerek NVH iyileştiriliyor. Her ne kadar Type R’ın ses konusunda hala bazı eksikleri olduğunu düşünsem de, önceki modelden daha güzel sesler çıkardığı bir gerçek.

Type R’ın kabini artık daha olgun bir tasarıma sahip, ancak bu durum yeni Civic Hatchback’te bu yönde gerçekleşen değişimden kaynaklanıyor. Bunun yanında kırmızı detaylar, titanyum vites topuzu, vitesin hemen gerisindeki üretim plakası, spor koltuklar ve içerideki kırmızı detaylar, kabine alıştığımız Type R havası katmayı başararak, heyecanı arttırıyor. Bu arada koltukların bir önceki modelden daha aşağıda konumlandığını ve daha rahat olduğunu da belirtelim. Yeni Type R kesinlikle daha iyi bir sürüş pozisyonu sunuyor.

Kaynak: Evo

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version