Honda Civic Type R’ın yeni nesliyle selefi arasındaki fark çok fazla. Selef modelde çok sert olan süspansiyonlar +R ile daha da sertleşip günlük kullanımı çok zorlaştırırken yeni nesilde bu eksiklik giderilmiş.

Honda Civic Type R Yenilenmiş Haliyle Fark Yaratıyor

Konfor modu eklenen süspansiyon sistemi çok daha makul bir yumuşaklıkta, yolda zıplamadan ilerlemeyi mümkün kılıyor. Direksiyon sertliği azalıyor. Gaz pedalı artık çok keskin emirler iletmiyor. Şehirde artık daha makul şekilde yol almak mümkün. Sürüş modları arasında Sport ve +R modu da bulunuyor.

Honda’nın açıkladığı verilere göre önden çekişli otomobillerde Nürburgring’de 7.43,80’lik zamanla yeni rekor Type R’da. Bu değer selefinden yaklaşık 7 saniye daha iyiyken genel sıralamada 66’ncılığa yükselmesini sağlıyor.

Bu iyileşmeyi öğrenince bizim de beklentimiz iyice yükseldi. +R modu pist için geliştirilmiş. Süspansiyon, direksiyon, motor devri, tepkileri diğer modlara göre daha fazla keskinleşirken VSA ve TCS bu modda kapatılabiliyor. Artık tamamen dijital olan gösterge grubunda da vites değiştirme uyarısı da ışıkları bu modda ortaya çıkarıyor.

Honda Civic Type R

Önde yarış pilotu arkasındaki iki araçta biz pistte hızlı bir başlangıç yaptık. Göz ucuyla takip edebildiğimiz vites değiştirme ışığı göz kırptıkça 6 ileri vitesli manuel şanzımanın belirgin ve kısa vites yollarına geçişler çok rahat gerçekleştirilebiliyor. Şanzımanda yeni nesille birlikte dişli oranları yüzde 7 oranında kısaltılmış. Yenilenip motor tepkilerinin daha hassas ileten debriyaj sistemi de vites geçişlerini kolaylaştırıyor.

Yüksek hızlara izin veren bu pistte, eğlenceyi arttıran ama otomobili zorlayan keskin dönüşler ve virajlar da bulunuyor. 200 km/s’den tam fren ile keskin bir sol viraja girmemiz gerektiğinde yeni Type R’ın biraz salınacağını düşünmüştüm. Adeta bir pist otomobili gibi çizgisini bozmayan otomobilin hem fren performansı, hem süspansiyon stabilitesi hem de direksiyon hassasiyeti takdirimizi kazandı.

Kombine virajlarda da çizgisini koruyan otomobil viraj içinde güven verecek şekilde hızınızı arttırmaya izin veriyor. Önden çekişli otomobil standartlarına göre yol tutuşu çok iyi.

Honda Civic Type R ‘ın Fiyatı Ne?

Sonuç: Direksiyonunda daha sıkı olduğunu hissettiren otomobil, pist kullanımında da çok daha iyi tutunup, çizgisini çok daha iyi koruyor. İç mekanın biraz fazla karışık tasarlanması, motor ve egzoz sesinin beklediğimiz kadar dinamik hissettirmemesi dışında Civic Type R’ın çok iyi bir hot hatch olarak karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.

Satış fiyatı henüz belli olmasa da 200 bin TL’nin üstünde olacağı kesin olan Civic Type R’ın Türkiye yollarına çıkması için Eylül ayı beklenmeli.

Kaynak: Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version