Güney Koreli otomobil üreticileri Hyundai ve Kia’nın dünyanın en büyük ikinci otomobil pazarı olarak nitelendirilen ABD pazarında sattığı araçların yarı SUV modelleri oldu. Şirketlerden bugün yapılan açıklamaya göre bu rakam, ABD operasyonlarına başlandığı günden bu yana elde edilen en yüksek değer.

Hyundai ve onun kardeş firması Kia, Kasım ayı itibariyle 668 bin 328 adet sıfır otomobil satışı gerçekleştirmiş. Bunların yüzde 55.4’ü ise tamamen SUV modellerinden oluşmuş. Oysa 2013 yılında SUV’ların toplam satış grafiğindeki yeri yüzde 30.9 oranındaydı. Arada çok ciddi bir sıçrama söz konusu.

Öte yandan bu yılın Kasım ayına kadar satılan SUV’ların sayısı, geçtiğimiz yılın toplamında satılan SUV’ları da geride bıraktı.

Model gamını yenilemek işe yaradı

Çoğu gözlemciye göre Hyundai ve Kia’nın ABD pazarında SUV modellerine yer vermeyişi uzun bir süre boyunca markaların zayıf noktası oldu. 2017 yılında Hyundai sadece iki adet SUV modeline sahipti: Santa Fe ve Tucson. Ancak bir önceki sene bu modellerin arasına Kona ve hidrojen hücre yakıtlı Nexo katıldı. Derken bu modelleri Palisade ve Venue takip etti. Ülkemizde satışa sunulmayan dev cüsseli bu modeller ABD pazarında çok sevildi.

Keza Kia da iki yıl önce Niro modelini, bu yıl da büyük SUV’u Telluride’yi modelleri arasına dahil etti. Hatta Hyundai’nin Palisade, Kia’nın da Telluride modelleri Kuzey Amerika Yılın Otomobili Ödülleri’nde SUV kategorisinde finalist olarak listelendiler. Rakipleri ise Lincoln Aviator modeli.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version