TÜBİTAK öncülüğünde geliştirilen yerli otomobil projesi kapsamında 40 milyon Euro bedel karşılığı tüm fikri haklarının hükümet tarafından satın alındığı Saab 9-3 modelinin üreticisi İsveçli Saab, aynı zamanda bir savunma şirketi. Hava, kara ve deniz olmak üzere 3 farklı alanda askerî çözümler üreten Saab’ın sivil havacılık üzerine çalışmaları da mevcut. Şimdilerde ise Saab, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de kurduğu fabrikayla gündemde.

Artık otomobil üretmeyi durduran Saab, Abu Dabi’deki Tawazun Sanayi Parkı’nda bir AR-GE ve üretim merkezi kurdu. Bu bölgede savunma sanayisine yönelik ürünler geliştirilirken ve havacılıkla ilgili çalışmalar da gerçekleştirilecek. Şirketten yapılan açıklamada “Saab hem BAE, hem de diğer ulusal pazara yönelik ürünler geliştirmeyi sürdürecek” denildi.

Adı geçen Tawazun Sanayi Parkı, Tawazun Holding’e ait bir yatırım alanı. Çeşitli ülkelerden onlarca silah ve savunma sanayisine yönelik ürünler geliştiren firma, parktaki yerini almış bulunuyor.

Birleşik Arap Emirlikleri savunma sanayiine yatırım yapıyor

Bilindiği üzere BAE, son dönemde yabancı yatırımcıları ülkelerine çekmek için ciddi çalışmalar yürütüyor. Petrol kaynaklı gelirlerin ilelebet sürmeyeceğini fark eden ülke yönetimi, farklı alanlarda yatırımcılar için cazip noktası olmaya çalışarak ekonomilerini petrol bağımlılığından kurtarma çabası içerisinde. Bu sebepten olsa gerek, Saab gibi büyük oyuncuların dikkatini çekmeyi başarmış bulunuyorlar.

2016’da gerçekleştirilen bir araştırmaya göre dünyanın en fazla askerî harcama yapan 14. ülkesi olan BAE, sadece petrolden senelik 22.8 milyar dolar gelir elde ediyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version