Jaguar yöneticileri, “Özel Araç Operasyonları” biriminin M4 GTS’e rakip olacak bir otomobil tasarlamasını ister ve olaylar gelişir… Jaguar XE SV Project 8…

Saatte 320 km/s’lik sürat, 600 bg’yi aşan güç ve özünde aerodinamik kaygılar yatan bir tasarım… Sınırlı sayıda üretilen ve özel bir ekip tarafından geliştirilen Jaguar XJ220, hatırımıza düştükçe yüreğimizi dağlayan bir otomobildir. Bir zamanlar Jaguar F-type’tan daha ucuza satılırken bir tanesini almadığımız için ne kadar yansak azdır.

JAGUAR’IN SVO’SUNDAN YENİ PROJE: JAGUAR XE SV PROJECT 8

2017 yılında, Jaguar’ın özel projelerle uğraşan ‘Cumartesi Kulübü’nün üyeleri bir araya gelmek için gizli saklı işler yapmak zorunda kalmıyor. Bir zamanlar alüminyum gövde içine V12 motor sığdırmak için özel hayatlarından feda etmek zorunda kalan bu ekibin yeni bir adı var: Özel Araç Operasyonları (SVO: Special Vehicle Operations). Bu ekibin Coventry’de müstakil bir tesise sahip olduğunu da ekleyelim.

SVO’nun ilk doğum gününü kutlamak isteyen Jaguar yöneticileri harika bir fikir bulmuş: Jaguar’ın gelmiş geçmiş en güçlü yol otomobilini yaratmak. Adına XE SV Project 8 denen bu otomobil en az dış tasarımı kadar vahşi bir canavar.

Bu zamana kadar JLR otomobillerine kozmetik müdahalelerde bulunan ve asıl üretimi merkeze bırakan SVO, söz konusu proje sayesinde ilk otomobilini yaratmış olacak. Geçmişteki çalışmalarına kıyasla çok çok farklı bir işe soyunan ekip, otomobilin yalnızca iki gövde panelini standart XW’den transfer etmiş. Tavan ve ön kapı yüzeyleri dışındaki bütün parçalar ise karbon fiberden imal edilmiş.

JAGUAR XE SV PROJECT 8’DE YENİ TASARIMLAR

Jaguar XE SV Project 8’de tamponlar, kaput, çamurluklar, kapı eşikleri, ayarlanabilir ön splitter, ayarlanabilir arka kanat, arka difüzör ve hatta 20 inçlik jantların kolları dahi karbon fiber parçalar grubuna giriyor. Michelin Pilot Sport Cup 2 lastiklerle donatılan otomobilin çamurluk tasarımı ise tamamen yeni jant ve lastik kombinasyonuna özel olarak yapılmış.

265 tabanlı ön lastikleri çamurluğa sığdırmak amacıyla aracın ön kısmını 38 mm genişleten SVO ekibi, içerideki basıncın tahliyesi için çamurluk çıkışına bir kanal açmayı da ihmal etmemiş. Bu süreçte ön farların 14 mm ileri taşındığını da belirtelim. Arka tarafta ise 305 tabanlı lastiklerin yerleşimi için gövde 55 mm genişletilmiş.

Aynı şekilde, arka çamurluklarda da hava çıkışları yer alıyor ki, bu tasarımın gerçekleştirilebilmesi için arka kapılar dahi yeniden elden geçirilmiş. Söz konusu karbon parçaları tedarikçiden sağlayan SVO, parçaları boyanmamış halde teslim aldıktan sonra montaj sürecini el ile iki haftada tamamlamış.

Kaynak: Evo

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version