LPG’li araç kullananların dikkatli olması gereken bazı husus ve mevzular vardır. Araç sahiplerinin hem çevre hemde kendi mal ve can güvenliği açısından bu hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir.Petrol yerine alternatif enerji kaynakları araştırılmış ancak birçok kaynak petrolün yerini henüz alabilme aşamasına ulaşamamıştır. Otomotiv sektöründe alternatif enerji kaynağı arayışları 1930’lu yıllarda LPG’nin araçlarda yakıt olarak kullanımını gündeme getirmiştir. LPG, kolay bulunması, ekonomik olması ve diğer yakıtlara göre çevreyi daha az kirletme özelliği nedeni ile bir çok ülke LPG’nin otomobillere kullanımı yaygınlaştırmış ve teşvik etmiştir.

Bu gelişimler ülkemizde ise LPG’nin yaygın olarak kullanılmaya başlanmasını sağlamıştır. LPG’nin yanıcı ve patlayıcı bir gaz olması LPG sistemlerinde güvenlik ve denetimi sıkılaşmasını sağlamıştır.

LPG dönüşüm sistemleri; uluslararası ECER67 ve TSE standartlarında olması gerekmektedir. Montaj firmasının yetkili ve montajı yapan teknisyenin eğitimli olması, gerekli bakım ve kontrollerin yapılması ile çevreci, ekonomik ve güvenli sistemlerdir. LPG tankları binek araçlarda bagaj bölümünde, kendine kendine özel sehpası üzerine montajı yapılmalıdır.

LPG’li araçlarda tankların kullanım süresi 10 yıldır. LPG’nin korozyon etkisi 10 olarak belirlenmesinden dolayı ömrü dolan tankın değiştirilmemesi patlama riski taşımaktadır. Kullanım ömrü dolmuş olan tankın ve diğer gerekli tüm tadilatların yetkili servislerce yapılması gerekmektedir. Değiştirilmeyen ve ömrü dolmuş olan tank bir bomba özelliği taşıyarak kullanıcı ve çevrenin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmaktadır.

Tanktan sürekli LPG çekişi nedeniyle tank dış yüzeyinde terleme ve nemlenme meydana gelir. Tank boyası herhangi bir nedenle bozulmuş veya deforma olmuş ise tankın bu bölgelerinde korozyon oluşur. Bu korozyon ilerleyen zamanlarda tankın delinmesine neden olabilir. Bunun olmaması için tankın yıpranan boyaları temizlenerek bu bölgelerin yeniden epoksi boya ile boyanması gerekmektedir.

LPG’li araç kullanan araç sahipleri araçlarındaki LPG tankının imalat tarihini kontrol etmelidir. Eğer tankın kullanım süresi dolmuş ise yetkili LPG dönüşüm firmalarına giderek LPG tankını değiştirmelidirler. Ayrıca 10 yılı doldurmuş olan LPG tankları muayeneden de ağır kusurlu sayılarak değişimi istenmektedir.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version