Japonya menşeli otomobil üreticisi Mazda, çok tutulan CX-5 modelini G-Vectoring Control Plus (GVC Plus) isimli özelliğiyle yenilediğini duyurdu. Aracın yol tutuşu ve mukavemetini arttıran bu yeni teknoloji ilk etapta Japonya’da satışa sunulacak CX-5’lerde yer alacak. Ülkede yaşayan Mazda tutkunları şimdiden güncellenen CX-5 için ön sipariş vermeye başladılar bile.

Dünyada bir ilk olma özelliğine sahip

Konuya ilişkin Mazda’dan yapılan açıklamada G-Vectoring Control isimli bu teknolojinin motor torkunu direksiyon hareketlerine göre ayarlayabilen, dünyanın ilk kontrol sistemi olduğu bilgisi paylaşıldı.

Her tekerleğin üzerindeki dikey yükün optimize edilmesini, sürücü ve yolcunun virajlarda daha az savrulmasını, arabanın ise sürücünün bir parçası haline gelmesini sağlayan sistem gerçekten aracın yolda daha akışkan hareket etmesini sağlayabiliyor. Mazda ise bunu sağlarken her tekerleğe ayrı oranlarda fren uygulama yöntemini kullanıyor.

Sistem nasıl çalışıyor?

Daha çok virajlı ve dönemeçli yollarda etkisini hissedebileceğiniz GVC sisteminde daha iyi yol tutuşu için frenlerden yardım alınıyor. Örneğin sürücü virajdan çıktıktan sonra şeridi ortalamak için direksiyonu düzleştirirken GVC Plus dış çemberdeki tekerleklere fren yaptırarak aracın yolunu bulmasını sağlıyor. Bu yönüyle sistemin eşi benzeri yok, tamamen özgün.

Otoban gibi yüksek hızla hareket edilen yollarda şerit değiştirirken de sürücünün kendini güvende hissetmesini ve araca tam hakimiyet kurmasını mümkün kılan sistem, buz ve karlı havalarda da kesinlikle hayat kurtarıcı özelliğe sahip.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version