Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkeler listesinde üst sıralarda yer alan İspanya, hayata geçirdiği yeni önlemlerle hastalığın yayılımını kontrol altına almaya çalışıyor. Bu önlemlerin başında market, eczane ve devlet dairesi haricindeki işletmelerin kepenk kapatması geliyor elbette.

Sınırların kapatılmasından ötürü ürün tedariğinde yaşanan sıkıntılar ve işçilerin bir arada çalışmasının virüsün yayılmasına kolaylık sağlayacağına dair endişeler neticesinde Nissan da İspanya’daki toplam 3 fabrikasında çalışan 3 bin işçiyi geçici bir süreliğine izne çıkardı. Japonya menşeli Nikkei gazetesinde yer alan habere göre fabrikalarda üretim Koronavirüs salgını nedeniyle tamamen durmuş durumda.

Öte yandan öğrendiğimiz bilgilere göre Nissan’ın Barcelona’daki fabrikası zaten 13 Mart’tan beri kapatılmış durumdaydı. Bunun sebebi, İspanya hükümetinin uygulamış olduğu seyahat kısıtlamalarının ürün tedariğini imkânsız hale getirmiş olmasından başka bir şey değil.

Üretim bıçak gibi kesildi

Geçtiğimiz sene Nissan, İspanya’da toplam 65 bin adet sıfır otomobil üretimi gerçekleştirdi. Barcelona’daki fabrikasında üretilen hafif ticari araçlar ve küçük kamyonet modelleri, Avrupa’nın diğer ülkelerine ihraç ediliyordu. Fakat malum salgının başlaması neticesinde şirket, üretime ara verilmek zorunda kaldı.

İngiltere’de de fabrika kapatılmıştı

Nissan’ın fabrika kapatma kararı aldığı tek ülke İspanya değil elbette. Biz bu satırları yazarken İngiltere’nin Sunderland şehrindeki fabrikada da üretime ara verilmişti. İngiltere’nin en büyük otomobil fabrikası olan bu tesislerde 2019 yılında 346 bin adet araba üretilmişti. Qashqai SUV ve elektrikli Leaf modelinin üretildiği fabrika 6 bin kadar kişiye istihdam sağlıyordu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version