Avrupa ve Türkiye’de hızlı bir büyüme trendine sahip SUV ve crossover modellerin sayısı sürekli artarken var olan modellerde de gelişim sürüyor. B (küçük) SUV sınıfında iki ve C (kompakt) SUV sınıfında bir modelle yer alan Opel, bu üç modele yeni motor ve şanzımanlar ekleyerek pazardaki iddiasını arttırmayı hedefliyor.

B SUV sınıfındaki Mokka X’de 1,6 litre 115 HP’lik atmosferik benzinli motor yerini 1.4 litre hacimli ve turbo beslemeli 120 HP’lik motora bırakıyor. Crossland X ise 1,5 litre 102 HP’lik dizele kavuşuyor. İlk etapta manuel şanzımanla yollara çıkacak olan bu modelin otomatik şanzımanlı versiyonu ise yıl sonunda satışa sunulacak. C SUV sınıfının en yeni üyelerinden biri olan Grandland X, 1,5 litre 130 HP’lik dizel motor ve 8 ileri vitesli otomatik şanzıman seçeneğiyle Ekim ayında Türkiye’de olacak. Bu otomobil için siparişler açılmış durumda.

Grandland X’teki bir diğer yenilikse Engine of the Year ödüllü 1,2 litre 130 HP’lik benzinli motorla 8 ileri vitesli otomatik şanzımanına sahip.

Bu iki yeni motor ve şanzıman da PSA Grubu’na ait. Böylece Opel, şemsiyesi altına girdiği PSA Grubu’nun yeniliklerine hemen adapte edilmeye başlanmış oldu.

Opel X Ailesinden Grandland X Sürüş İzlenimi

Almanya, Mainz’da düzenlenen test sürüşünde kullandığım Grandland X 1.5 Diesel AT-8 nasıldı? Yüksek çekiş gücüne karşın sessiz motoru ve son derece hızlı ve sarsıntısız vites değiştiren yeni şanzımanıyla öne çıktı.

PSA Grubun’da EAT8 olarak adlandırılan 8 ileri vitesli yeni otomatik şanzıman, 6 ileri vitesli EAT6’ya göre 2 kg daha hafif. Ani güç patlamaları yaşamayan ve alt devirlerden itibaren otomobili rahatça hareket ettiren 130 HP’lik dizel motor, yerini alacağı 1,6 litrelik dizel motordan daha az yakıt tüketiyor. 1750 d/d’de 300 Nm tork üreten 1,5 litrelik dizel Euro  6d-TEMP egzoz emisyonlarına uygun.

Opel Grandland X Tercih Edilmeli mi?

1.2 Turbo AT-8’deki benzinli motor ise ikinci nesil bir güç ünitesi. Engine of the Year ödülünü kendi hacim kategorisinde 4 kez üst üste kazanan 3 silindirli ve turbo beslemeli benzinli motorun yanma odaları ve turbosu elden geçirilmiş. Motorda partikül filtresi de bulunuyor. 130 HP güç ve 230 Nm tork üreten motorun alt devirlerinde çekiş gücü can sıkmıyor ve genel performansı oldukça iyi. 8 ileri vitesli AT-8 ile iyi bir iş birliği yapan motor, yüksek performans beklentisi olmayan, konforlu sürüş ve makul performansı hedefleyenler için iyi bir seçenek.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version