Otomotivde kara liste sistemleri ortaya çıkmaya başladı. Fiyatların sürekli yükselmeye başlaması, çip sorunu nedeniyle ortaya çıkan stok sorunları derken sektör bir hayli karışık. İşte bu karışıklık içerisinde bir de kara liste olayı ortaya çıktı. Peki nedir bu kara liste olayı?

Otomobil firmaları tam olarak neden böyle bir yola başvurmaya başladı? Kara liste sistemiyle amaçlanan ne? Gelin son bilgilere göre şu gelişmeleri bir değerlendirelim.

Otomotivde Kara Liste Sistemi mi Geliyor?

Çip krizi, döviz kuru etkisi gibi nedenlerden hem araç bulmak zorlaştı hem de araçların fiyatları uçtu. İşte bazı fırsatçıların bu durumdan yararlandığı söyleniyor. Galerilerin lansman dönemlerinde yaptıkları indirimleri kullananlar olduğu ve bu dönemde çok sayıda araç aldıkları söyleniyor.

Genelde bazı galeriler tarafından başvurulan yöntemle beraber, bayilerdeki araçların toplanması durumu söz konusu oluyor. Sonrasında ise bu kişilerin stok sorunundan da yararlanarak araçları bayilerden daha pahalı fiyatlara sattığı söyleniyor.

Sıfır araç bulmakta zorlanan vatandaşlar ise sıfır araçlara daha yüksek ücretlerle ikinci ellerde ulaşabiliyor. İşte otomobil firmalarının bu durum karşısında bir önlem olarak kara liste sistemine geçiş yaptığı söylenmekte.

Sistemde firmaların, al satçıları tespit etmek adına kara listeler oluşturdukları ve bunu paylaşarak, haksız kazanç elde edenleri tespit ederek araç satışında önlem almaya çalıştıkları belirtiliyor.

Kara liste sisteminin de sıfır araçlarda yaşanan stok sorununu engelleme konusunda etkili olup olmayacağını bilmek çok zor. Otomotiv sektöründe küresel bir sıkıntı olduğu da gerçek.

Ülkemizde ise bu durum biraz daha sert hissediliyor desek yeridir. Bir yandan döviz kurunun yükselmesi, bir yandan stok sorunları derken haliyle araç fiyatları yükseliyor. Araç fiyatlarının yükselmesi bir yana dediğimiz gibi bayilerde araç bulmakta oldukça zorlaşmaya başladı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version