Pick-Up’lar zorlu şartların araçları… Ağır işlerin taşıyıcıları… 4×4 olanlar ise, engel tanımayan en zorlu şartlar için hazırlanıyorlar…. Yani, 4×4 Pick-Up’lar, çocuk oyuncağı değil, sert erkeklerin Pick-Up’ı…

Tayland her ne kadar kompakt Pick-Up’ ların en çok üretildiği ülkelerden biri olsa da, oradan Türkiye’ye gelen L200,HiLux, D-Max, Ranger, Navara gibi Pick-Up’lar, buralar için iri görünseler ve biz Türk erkekleri arasında büyük beğeni alsalar da ; gerçek “full-size” Pick-Up kavramı ve asıl büyük üretim ABD’ ye ait… Tek kabinlilerden Super Crew’lara, Heavy Duty’lerden 4×4 OffRoad versiyonlarına ABD’nin en çok satılan araç tipidir, Pick-Up!.. Hatta Ford F-150’ nin toplamda, dünyanın en çok satılan modeli olduğunu bile hatırlatmalıyız… Bu kadar büyük talep gören ve halen satış rekorları kıran bir araç segmentinde de, elbette mantıklı ortalama modellerin yanında en çılgın yüksek performans modelleri de üretiliyor… Ford Raptor, Chevy Z-71 ve elbette Ram’ in en yeni modeli Rebel!.. Bunlar, tam olarak maço erkeklerin Pick-Up’ ları!.. En zorlu koşullarda mücadele etmek, Jeeplerin geçebildiği heryerde  oyun oynamak ve görüntüyle motor sesinin keyfini yaşamak için!..

“ Big American Five” denilen Silverado, RAM Power Wagon, F-150 Havy Duty, Toyato Tundra ve Nissan Titan beşlisiyle, her kış ABD’ nin en soğuk bölgelerinden  biri olan Michigan Gölü’ nün etrafında uzun ve zorlu yolculuklara çıkmaya çalışıyoruz… Amacımız, hem Avrupa’ da kullanamayacağımız bu dev Pick-Up’ ların keyfini çıkarmak, hem de ABD’ nin bu en çok satılan modellerini inceleyip izlenimlerimizi sizlerle paylaşmak…

Bu yıl, Ram’ in en sert ve en yeni modeli Rebel ile tam 5 günde 5 eyalet geçip 2.000km yol yaptık!.. Üstelik, Polar Vortex denilen, Kuzey Kutbu’ ndan aniden gelen soğuk hava ve buz fırtınasını kovalamaya çalışarak… Fakat, Ocak başında aşırı soğuklara denk gelemeden, Ram Rebel sürüşümüzü, nispeten iyi hava şartlarında tamamlamak zorunda kaldık… Oysa, en sert iklim ve yol şartlarına en uygun, muhteşem 4×4 Pick-Up’larımızla , daha da zorlu maceralara hazırladık!.. 

Koç anlamındaki RAM, artık Dodge markasını bir modeli değil… RAM, FCA Grubu’nun ticari ve binek Pick-Up ve vanlarının yeni markası… Malum, yeni Fiat Doblo da, Türkiye’de üretilip, ABD’ye RAM ProMaster City ismiyle ihraç ediliyor!..

Rebel ise, asi anlamında… Yani, tüm RAM ailesi içindeki en asi, sert ve maço “çocuk”!..

Bobin yaylı, süspansiyon ve modern V6 dizellerle donatılmış, ayrıca tasarımlarıyla da diğer tüm Amerikan Pick-Up’lardan ayrılan RAM’lerin zirvesinde Power Wagon yer alır… Standart 10 tonluk vinçi, özel Mopar arazi süspansiyonu  ve Jeep Wrangler’ların üstündeki OffRoad kapasitesiyle RAM Power Wagon’a eşdeğer kabiliyette tek rakip, Ford F-150 Raptor idi… Fakat, Raptor’u  daha dinamik yapan “bir tık” küçük ölçüleriydi… RAM mühendisleri, müşterilerin gözünde en yüksek  prestije sahip Pick-Up’ların  “ Ferra’si” markalarını geride bırakmamak için , çok daha “maço”  bir Pick-Up yarattılar… Üstelik RAM tasarım anlayışının dışına çıkmayı bile göze aldılar… Böylece “asi çocuk” Rebel ortaya çıktı… Power Wagon’ların tüm kapasitesinin üstüne, daha hafif ve küçük bir gövde, çok yüksek malzeme kalitesi ve olabilecek en dayanıklı parçaları Rebel için kullandılar… Ve şimdi nihayet Raptor’u geçecek bir RAM var!..

fRoad tipi  Bilstein amortisörlerin ve arka akstaki yumuşatılarak  modifiye edilmiş stabilizatörün asfalt dışı ve asfalt üstünde aynı nitelikte yol tutuş sağlaması, gerçekten şaşırtıcı!…

Koç başı Ram logosunun yerine mat siyah devasa RAM yazısı ve bufalo kafasını andıran ön panjur yapısıyla, fazlasıyla agrasif görünen Rebel, farlarında LED gündüz farları ve kaputunun üstündeki iki taraflı hava girişleriyle gerçekten çok havalı duruyor… Görüntüsünün karşılığını dolduran; orta göğüsteki yuvarlak bir elektrikli “shift lever” la ayarladığımız 8 ileri otomatik şanzımanla kontrol ettiğimiz 556 Nm’lik maksimum torkuyla da, 4H ve 4L arazi şanzımanının tüm heyecanını güvenle yaşatıyor.

Son dişli tahrik oranının da Rebel’a özel 3.92:1 olduğunu da vurgulayalım!.. Çok büyük gri alt koruma sacının süs için olmadığını ve arazideki çıkıntıları adeta kırarak geçtiğinizi de belirtelim!.. Arkasındaki büyük çaplı  çift krom egzoz ucu, mat siyah kalın tamponun hemen altından homurdanırken, RAM Box denilen arka kasanın iki tarafında uzunlamasına duran fazlasıyla fonksiyonel özel kilitli eşya bölmelerinin kasanın daha kaslı görünmesine  de katkı sağladığını belirtelim…

 Arka açık kasasını özel korumalı kaplaması ve LED ışıklarla aydınlatması, kabin içinde Radar Red  yıkanabilir vinil döşemenin üstündeki taştan oyulmuş gibi rüstik sanatına benzetilmiş Rebel ve RAM logoları, oturma alanlarının ve gösterge grafiğinin zeminindeki arazi tekerlek izi, döşeme ve kaplamaların kenarındaki kırmızı fitil ve şeritler, hava sıcaklığına duyarlı otomatik direksiyon ve koltuk ısıtmaları, kol dayanağının  altında USB beslemelerin olduğu çift kademeli büyük eşya bölmesi , SiriusXM  uygu radyo sistemi, geri görüş kamerası ve internet uygulamalarının  da kullanılabildiği  en gelişmiş Uconnect sistemi… Yani, tamamiyle bir hobi aracı… Eğlenceye direksiyon çevirebileceğiniz nefis bir arazi canavarı!.. 

Treyler çeki sistemi ve sinyaller için elektrik bağlantısı gibi ekstraların yanında “sway” kontrol sistemiyle arkadaki çekilen tekerleklinin savrulmasını engelleme sistemine bile sahip olan Rebel, bunu kumanda eden ünitenin yanında 2.64’lik arazi vitesinin ve diferansiyel kilitlerinin olduğu kullanımı çok kolay düğmelere sahip. 3.6 metrelik dingil mesafesi üzerinde 5.8 metrelik boyu, 2’şer  metrelik yüksekliği ve genişliği, 25.4 derece karın, 25.3 derece yaklaşma ve 23 derecelik uzaklaşma açıları, 1.7×1.7×0.5 m boyutlarındaki yükleme alanı, arka koltuk minderlerinin kaldırıldığında zeminde düz bir ek yükleme alanı oluşturan özel ayaklı sağlam zemin, elektrikli açılan arka cam bölmesi, ön ve arka gerçek elektrik prizleri… Ve hepsinden önemlisi, 7.5 saniyelik 0-100 km/s hızlanma süresi!..

Sonuç:

Amerikan Pick-Up’ları yerden en fazla yüksekliğe sahip olan RAM 1500 Rebel, sert lezzetli yaylanmasıyla spor otomobillerin  tokluğunu hissettirirken, hassas direksiyonuyla devasa gövdesini milimetrik olarak kontrol edebiliyorsunuz!.. Rebel ileMichigan Gölü etrafındaki rotada, 5 günde, 5 eyalet geçip, 2.000 km yol yaptık. Buzlu ve karlı zeminde geçtiğimiz uzun yol boyunca, konforu ve eğlencesini aynı anda sunmaktan hiç vazgeçmeyen “sert erkek” kullanımı hiç unutmayacağınız en özgün Pick-Up’lardan biri!.. 

Kaynak: AutoShow

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version