Suzuki'nin küçük sınıftaki yeni HB çözümü Baleno, B segmenti için sevimli bir alternatif. 4 m'nin altındaki toplam uzunluğu, derli toplu boyutları, 4.9 m'lik dönüş yarıçapıyla iyi manevra kabiliyeti onu şehir içinde kolay kullanılan, kolay da park edebilen bir araca dönüştürmüş. CVT şanzıman alternatifi de şehir içindeki kullanımı kolaylaştıran bir diğer donanım.

Bu sevimli aracı ilk gördüğünüzde, boyutlarını algılamanız kolay olmuyor. Aslında B segmentine ait olsa bile, tasarıma bakarak onu bir kompamkt model olarak algılamak mümkün. Ancak yeni bir model olmasına rağmen, tasarımı, biraz geride kalmış gibi görünüyor. Endüstrinin günümüzde kullandığı o uçuk kaçık çizgiler, sportif detaylar, gergin hatlar Baleno'da yok. Baleno daha çok, sakin ve dengeli bir anlayışın eseri. Tasarım için donuk diyenler olabilir ama bu otomobil, tarzın değil fonksiyonun öne çıktığı bir çözüm aslında. Ön tampon, küçük ızgara ve büyük farlarda fonksiyon ön planda. Arka tasarım ise gerçekten de donuk duruyor ve otomobil tasarım trendini 10 yıl geriden takip ediyormuş hissini veriyor. Büyük arka tampon nedeniyle bagaj eşiği biraz yüksekte kalıyor.

İç mekan sade ama kullanışlı

İç mekan tasarımı da dıştaki dinginliği devam ettiriyor. Yalın yapıdaki kokpit koyu renkli olarak tasarlanmış. Bu özelliğiyle, bazı rakipleri gibi bir moda ikonu veya bir tarz otomobili olmadığını hissettiriyor ama bu tercih, iç mekanın kolay kullanılabilmesine imkan tanıyor, kesinlikle karmaşık değil, tüm kumandalar olması gerektiği yerde. Sürüş anında radyoyu veya klimayı ayarlamak için, bir tabletin menüleri arasında dolaşıp dikkatin dağılması gibi durumlar bu otomobilde yok. Sade ama kullanışlı ve sürüş için ihtiyaç duyduğunuz herşeyi karşılıyor. Donanım olarak da B segmenti rakiplerinden daha fazlasını sunuyor ama bunu gösterişsiz ve renksiz bir şekilde, sessizce yapıyor. Örneğin ESP, Hill Holder, yol bilgisayarı, lastik basınç uyarısı, Bluetooth, USB ve 12V soketleri ilk akla gelen standart donanımlar arasında.

Suzuki Baleno B segmentinde bir araç olmasına rağmen iç mekan genişliği şaşırtıcı derecede iyi. Ön koltuklar da, arkalar da yeterli genişlikte. 2520 mm'lik dingil mesafesi de geniş iç mekana katkı sağlıyor, tampon tekerlek mesafeleri olabildiğince azaltılmış ve yaşam kabini ön plana çıkmış. Arkada biraz derinde oturuyorsunuz ve omuz mesafesi çok geniş değil ama arka koltukta 2 kişi olduğu durumda sorun yok, 3 yetişkinin arkada uzun yolculuklar yapması sıkıntılı olabilir. Hem sürüş pozisyonu, hem de görüş açıları ve geniş cam yüzeyleri kolay sürüşü destekler nitelikte. 320 lt'lik bagaj hacmi de B segmentindeki bir otomobil için oldukça iyi bir değer. Baleno gerek iç hacmi, gerekse de sunduğu bagaj genişliğiyle kompakt sınıfa da ateş edebiliyor.

Düşük tüketimiyle şaşırtıyor

Baleno Türkiye pazarına 1.2 lt'lik benzinli motorla geliyor. Dualjet ismi verilen bu yeni nesil motor 90 HP gücünde. Bu güç 900 kg ağırlığındaki araca, opsiyon olarak sunulan CVT şanzıman birlikteliğiyle, şehir içi kullanım için yeterli gücü sunabiliyor. Performans değerleri ise 0-100 km/s: 12.3 sn ve son hız 175 km/s.

Bu küçük Suzuki motoru çok sessiz ve titreşimsiz çalışıyor. Bu özelliği bile sakin ve stressiz bir sürüş için yeterli olabiliyor. Bunun haricinde CVT şanzıman motorla uyumlu ve Dualjet çok ekonomik tüketim rakamlarına ulaşıyor. İç mekan ve bagaj genişliğinin ardından Baleno'nun düşük tüketimi de bize tam bir sürpriz yaşattı. Test sürüşlerimiz sırasında 100 km'de 5.0 lt civarında tüketim değerleri tespit ettik ki, benzinli ve otomatik vitesli bir otomobil için bu, sürpriz bir değer.

Önümğzdeki günlerde yeni ÖTV oranları, yeni kur seviyesi ve 2017 model yılının artık yavaş yavaş fiyatlara yansımasıyla, araçlarda fiyat etiketleri bütünüyle yukarıya doğru tırmanacak. Baleno ise fiyat seviyesiyle sanki bu trende direnmeye devam ediyor. Manuel şanzımanlı aracın fiyatı 54.000 TL, CVT şanzımanlı versiyonda ise fiyat 59.000 TL.

Kaynak: Auto SHOW 

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version