Japon otomotiv devi Toyota, 752 bin adet benzinli ve elektrikli motora sahip hibrid Prius modelini geri çağırdığını duyurdu. Bu geri çağırma kararı alışılagelenin aksine tek bir pazarı veya ülkeyi değil, modelin satıldığı tüm bölgeleri kapsıyor. Geri çağırmanın gerekçesi ise motorların güç kaybedip boşta salınmasına yol açan bir hatanın tespit edilmiş olması.

Öte yandan geri çağırma kapsamına alınan arabaların 2013’ten 2015’e kadar geçen süreçte üretilen Prius’ları kapsadığı belirtildi. Buna ek olarak 2014 ila 2017 arası üretilen Prius V hibrid modelleri de listedeki yerini almış durumda.

Sistem kendini güvenli moda alamıyor

Konuya ilişkin şirketten yapılan basın açıklamasında hibrid Prius modellerindeki motorların hibrid sisteminin herhangi bir arıza tespit edilmesi durumunda otomatik olarak kapatarak güvenlik moduna aldığı belirtildi. Ancak nadir de olsa bazı durumlarda motorlar güvenlik modunu açıp kapanmayabiliyor. Bu durumda  da motor güç kaybediyor ve başıboş çalışmaya devam ediyor.

Toyota’nın açıklaması bu gibi durumlarda hidrolik direksiyon ve fren mekanizmasının aynen çalışmaya devam edeceği yönünde. Ancak yüksek hızlarda kaza yapma riski mevcut. Bu yüzden işi sağlama almak için Toyota etkilenen tüm arabaları geri çağırmış durumda.

Arabaların çoğu ABD’de kullanılıyor

Araç sahipleri hiçbir ücret ödemeden yetkili servislere giderek Toyota’nın hibrid yazılım güncellemesini arabalarına yükleyebilecekler. Öte yandan toplam 752 bin aracın yaklaşık 267 bin tanesi halihazırda ABD’de kullanılıyor.

Geri çağırma kararıyla ilgili ise araç sahiplerinin Ağustos ayı itibariyle aranacağı belirtildi.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version