Toyota, çok zengin bir hibrit model gamına kavuştu. Daha önce Prius ve Yaris Hybrid’den oluşan bu gam, bugün Auris, Auris Touring Sports, RAV4 ve ülkemizde üretilen C-HR ile altı farklı alternatif sunar hale geldi. Toyota’nın hibrit gamındaki en ulaşılabilir model ise burada gördüğünüz otomobil: Toyota Yaris Hybrid. Ülkemizde uzun zamandır sunulan Toyota Yaris Hybrid, aynı zamanda ülkemizde satılan küçük sınıf otomobiller arasındaki tek hibrit model olma özelliğine de sahip.

Toyota Yaris’in Hybrid versiyonu dikkat çekici!

Toyota, Yaris modelini bir süre önce makyajladı. Otomobile daha geniş bir görünüm kazandıran yeni bir ön ve yine tamamen yeni bir arka tasarıma kavuşan Yaris’in Hybrid versiyonu ise yine mavi zeminli logolarıyla diğer versiyonlardan ayrılıyor.

Yaris’in kabininde de bir dizi yenilik bulunuyor. Yeni döşemeler, renkler ve detaylardaki dokunuşlar ortaya daha taze bir kabin çıkarırken, gösterge tablosunun da yenilendiğini görüyoruz.

Direksiyonun arkasında iki analog göstergeye, bunların tam ortasında ise 4.2 inç’lik renkli bir TFT bilgi ekranına yer verilmiş. Bu ekran özellikle hibrit versiyonda daha anlamlı hale geliyor, çünkü menüsünde enerji akışını takip etmenizi sağlayan bir bölüm de bulunuyor. Tabii söz konusu bilgiyi, orta konsoldaki renkli ekrandan edinmeniz de mümkün.

Yaris Hybrid’de 74 bg gücünde 1.5 litrelik dört silindirli benzinli ile küçük bir elektrikli motorun kombine edildiği hibrit sistem görev yapıyor. Toplamda 100 bg güç üreten sistemde e-CVT olarak adlandırılan kademesiz bir şanzımana yer verilmiş. Bir plug-in hibrit olmayan ve bataryaları sürüş sırasında, fren enerjisi veya motor freni ile şarj olan Yaris Hybrid, bataryanın şarj durumu müsait ise yaklaşık 60 km/s hıza kadar sadece elektrikli olarak gidebiliyor. Bu da özellikle şehir içi dur-kalk trafikte tüketimi düşürmeye yarıyor ki, otomobilin katalog verisinde şehir içi tüketiminin ortalama tüketimden düşük olması da tam bu yüzden.

Şehir içi tüketimi 3.3 lt/100 km, şehir dışı ve ortalama tüketim rakamları ise 3.6 lt/100 km olarak verilen otomobille sakin bir sürüşle 4 lt/100 km seviyelerinde tüketim rakamları elde etmek mümkün. Gaz pedalına tüketimi pek düşünmeden hunharca bassanız dahi ortalama tüketim 5-5.5 litre aralığında kalıyor ki, bu da otomobilin ne kadar ekonomik olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor.

Toyota Yaris Hybrid çok hafif hissettiriyor!

Yaris Hybrid’in bataryaları, vitesi B konumuna aldığınızda veya frenleme sırasında şarj oluyor. Frenlerin tek görevi otomobili yavaşlatmak olmadığı için yapay bir pedal hissiyatıyla karşılaşıyoruz. Sürüş sırasında dikkatimizi çeken bir diğer detay da Yaris Hybrid’in çok hafif hissettirmesi ki, bu da düşük yalıtım seviyesinden kaynaklanıyor.

0’dan 100 km/s hıza 12 saniyede çıkan ve 165 km/s’lik maksimum hıza ulaşan Yaris Hybrid’in performansı ise pek iddialı sayılmaz. Ancak ilk hareket anından itibaren etkili olan yüksek tork sayesinde düşük hızlarda atak bir karakter ortaya çıkıyor ki, bu da şehir içindeki sürüşü oldukça keyifli kılıyor. Bunun yanında yakıt ibresinin bir türlü düşmemesi de otomobilin bir başka keyif verici yanı oluyor.

Toyota Türkiye, Yaris Hybrid’i üç farklı donanım paketiyle sunuyor. Baz versiyonunda 85.550 TL’lik bir fiyat etiketi taşıyan otomobilin Spirit adındaki en üst paketi ise 98.750 TL’lik bir fiyatla sunuluyor. Bu rakamlar da Yaris Hybrid’i yollardaki en uygun fiyatlı hibrit otomobil yapıyor.

Kaynak: Evo

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version