Otomobil gazetecileri tarafından gerçekleştirilen tüm karşılaştırmalı testlerde Hyundai i30 N modelinin “hot hatch” olarak da nitelendirilen performans odaklı segmentte gayet başarılı olduğu ortaya çıkmıştı.

Muadilleri arasında VW Golf GTI, Ford Focus ST ve Honda Civic Type R‘ın bulunduğu modellere karşı i30 N’in stok sürümünün dahi kesinlikle etkileyici bir performans sergilediği kabul ediliyor. Ancak bu yeterli mi? Görünüşe göre değil.

Chip yazılımla gizli cevher ortaya çıktı!

Güney Kore’den gelen bu hızlı hatchback modeli şimdilerde Almanya’nın Göppingen şehrindeki RaceChip isimli chip tuning firması tarafından modifiye edildi. Turboşarjlı 2.0 litrelik motorundan daha fazla güç edilmesini sağlayan yazılımın sonuçları ise şaşırtıcı oldu.

Normalde i30 N Performance modelinden en fazla 271 beygir güç alınabiliyor. Ancak işinde uzman ve tecrübeli chip tuning şirketi toplamda 309 beygirlik güç çıkışını elde etmeyi başarmış durumdalar. Bu meyanda araca atılan yazılımın sadece beygir gücünü değil, tork miktarına da önemli ölçüde etki ettiğini belirtmekte fayda var. Stok modelde 353 Nm olan tork değeri, modifikasyonun ardından 498 Nm‘a kadar çıkmış.

Downpipe ile beygir gücü daha da artırıldı

Sıkı durun, çünkü dahası da var. Yukarıda bahsi geçen 309 beygirlik güç sadece chip tuning işlemiyle elde edilmiş. Oysa arabaya takılan HJS marka downpipe, motordan daha fazla güç çıkışı sağladığı için son tahlilde i30 N‘in beygir gücü 316’ya kadar yükseliyor.

Aşağıdaki video i30 N’in chip tuning sürecini gösteriyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version