Volvo’nun büyük SUV modeli XC90’ın yeni nesil versiyonu için ABD’deki fabrikasında 2021 yılı itibariyle üretime başlayacağı belirtildi.

Car Connection isimli sitenin editörlerine demeç veren Volvo’nun Yönetim Kurulu Başkanı Henrik Green, üçüncü nesil lüks SUV modelinin 4. Seviye otonom sürüş teknololojisine ev sahipliği yapacağının müjdesini verdi. Bu, sürücülerin A noktasından B noktasına seyahat ederken uyuyabilmelerine imkan tanınacağı anlamına geliyor.

Uzun süredir test çalışmaları sürüyordu

Bilindiği üzere Volvo, içten yanmalı motora sahip otomobil üreticilerine kıyasla elektrikli ve otonom teknolojilerine yatırım yapan bir firma.

Uzun süredir gelecekte çıkacak modellerinin sürücüsüz çalışabilmesi için Uber’le ortak çalışmalar yürüten Volvo, “Otoban Asistanı” adını verdiği otonom teknolojisini ücretle satmayı hedefliyor. Yani sürücüsüz seyahat imkânı yeni nesil XC90’larda standart olarak sunulmayacak.

ABD’nin Arizona eyaletine bağlı Tempe şehrinde Uber’in sürücüsüz araç testleri esnasında kullanılan XC90’ın karıştığı ölümlü kazayı birçok okuyucumuz hatırlayacaktır. Volvo’nun tedarikçisi Aptiv’den yapılan açıklamada SUV’un radar ve kamera bileşenlerinde herhangi bir hata olmadığı, kaza anında aracın standart çarpışma önleyici sisteminin aktif olmadığı belirtilmişti.

Nihai hedef: Seviye 5!

Bu arada Volvo’nun yeni jenerasyon XC90’da 4. Seviye otonom sürüş teknolojilerine yer vermesi güzel bir gelişme olsa da, firmanın nihai hedefinin 5. Seviye olduğunu belirtmekte fayda var. Bu seviyeye gelindiğinde araçta ne direksiyon, ne de gaz ve fren pedalı bulunmayacak. Her şey tamamen aracın beyni ve sensörleri tarafından gerçekleştirilecek.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version