BMW 520d markanın üst orta sınıftaki iddiasını perçinliyor. Yeni nesil BMW 5 serisi hiç şüphe yok ki bu yılın en fazla konuşulan premium modellerinden biriydi. Her ne kadar kimileri tarafından “çok da değişmemiş” yorumları yapılmış olsa da, 5 serisi G30 kodlu yeni neslinde aslında bambaşka bir otomobile dönüştü. Otomobildeki yeniliklerin tümünden bahsedeceğim, ancak yine öncelikle sizin de gördüğünüz kısımdan, yani tasarımdan başlamak istiyorum.

Yerine geçtiği modeli andırıyor olabilir, hatta konuya biraz uzak olanlar 5 serisinin pek de değişmediğini düşünüyor. Ancak dikkatli bakıldığında, bu otomobilin selefinden çok daha sportif bir forma ve yeni 7 serisini hatırlatan daha baskın bir yüz ifadesine sahip olduğu görülüyor. Bu baskın ifade de daha geniş tasarlanan ön ızgaradan ve daha iri farlardan kaynaklanıyor. 5 serisinin profili ve arka bölümü de sportif sedan tanımını destekleyen bir forma kavuşmuş. Eğimi artan tavan çizgisi ve eğimli bagaj kapağı sayesinde coupe benzeri bir görünüm elde edilmiş olması, G30’u 5 serisi tarihinin en dinamik tasarımlı nesli yapıyor. Otomobilin boyutlarında ise çok ciddi değişimler yaşanmamış. Uzunluğu 29 mm, dingil mesafesi ise sadece 0.6 mm artan yüksekliğinin selefinden 15 mm daha az olması, görsel sportiflikte pay sahibi.

5 serisindeki değişimi tasarımla kısıtlamak mühendislere haksızlık olur, çünkü otomobilin gövde yapısında önemli iyileştirmeler yapılmış. Güncel 7 serisinin CLAR isimli mimarisi üzerine geliştirilen 5 serisinde, gövdedeki alüminyum yoğunluğu sayesinde bir önceki mimariye göre 75 kg’lik bir ağırlık tasarrufuyla karşılaşıyoruz. Buna bir de süspansiyonlardaki, frenlerdeki, jantlardaki ve elektrik tesisatındaki hafifletme çalışmaları eklendiğinde, yeni 5 serisi selefinden tam 100 kg daha hafif bir otomobil olarak karşımıza çıkıyor. Hafifliğin verimlilik anlamına geldiğini tahmin edersiniz. Ayrıca alüminyum rijitliği arttırdığı da bir gerçek.

BMW mühendisleri verimlilik hedefi doğrultusunda aerodinamik özelliklere de odaklanmışlar. Öyle ki; tıpkı 7 serisinde olduğu gibi yeni 5’te de aktif ön ızgaralara yer verilmiş. Bu özellik sayesinde böbrek ızgaralar sadece motorun soğumaya ihtiyaç duyduğu anda açılıp, diğer zamanlarda kapalı kalarak aerodinamik verimliliği arttırıyor. Bu özelliğin aerodinamik katkısı ise 0.22 Cd olarak verilen rüzgar direnç katsayısı olarak karşımıza çıkıyor. Yani anlayacağınız yeni 5 serisi kimilerine pek değişmemiş gibi görünen tasarımının ardında, gövde yapısı, hafiflik, aerodinamik özellikler ve rijitlik anlamında evrimsel bir değişim saklıyor.

5 serisinin kabininde ise alışık olduğumuz BMW detayları ve çizgileri bulunuyor. Ancak buradaki kalite hissiyatının ve malzeme seçiminin 7 serisi ile benzerliği ve ortamın bir önceki 5 serisinden çok daha fazla prestij yüklü olduğu hemen fark ediliyor. M Sport paketli test aracında ise lüks ve sportifliğin çok iyi harmanlandığını söylemeliyim. Boyutlarda çok ciddi bir değişim olmamasına rağmen 5 serisinin özellikle arka koltuğunda daha iyi bir genişlik sunulduğu görülüyor. BMW 520 d bagaj hacmindeki 10 litrelik artış ise çok da önemli sayılmaz.

BMW 520d: Yeni 5 Serisinin Teknolojisi Dikkat Çekiyor

Yeni 5 serisinin kabini otomobilin teknolojik donanım yüklü olduğunu da gözler önüne seriyor. Tabii bir bölümü opsiyonel olan bu donanımların otomobilin baz fiyatını oldukça yukarıya taşıdığını da belirtelim.

BMW 520d test aracında yer alan 10.25 inç ölçüsündeki bilgi-eğlence sistemi, tıpkı 7 serisinde olduğu gibi dokunmatik olarak veya iDrive kumandası ile kontrol edilebildiği gibi, Gesture Control özelliği sayesinde ses açıp kapama, kanal değiştirme veya çağrı kabul etme gibi işlemleri, küçük el hareketleri ile yapmanıza da imkan tanıyor. 7 serisinden gelen bir diğer teknoloji de dijital anahtar. Bu anahtarın üzerindeki ekrandan menzili görmek, otomobil ve klimayı çalıştırmak, daha da önemlisi direksiyon başına geçmeden, otomobili park yerine yerleştirmek veya park yerinden çıkarmak mümkün. Tam renkli head-up display, çevre görüş kamera sistemi, otomatik park sistemi, masaj fonksiyonlu ön koltuklar, sekiz farklı koku seçeneği sunan parfüm özelliği ve rotayı daha hızlı hesaplayan yeni nesil navigasyon sistemi otomobildeki teknolojik gelişim hakkında fikir veren diğer önemli özellikler arasında.

Tüm bunların yanı sıra yeni 5 serisi sürüş destek sistemleri açısından da dopdolu bir otomobil. Her ne kadar bu konuda Mercedes-Benz’in bir adım daha ileride olduğunu düşünsek de, Adaptif Hız Sabitleme Sistemi, Şerit Değiştirme Asistanı ve aktif yandan darbe korumalı Şeritte Tutma Asistanı gibi teknolojiler, BMW’nin de bu yönde ciddi adımlar attığına işaret ediyor.

Kaynak: Evo

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version