Ortalama 180 Bin Euro’luk fiyatıyla bu hafta Türkiye pazarında satışa sunulan BMW i8'le ilgili ilk testi de Auto Bild, Almanya’da gerçekleştirdi. Peki bu BMW’nin elektrikli sporcusu nasıl bir otomobil? Test sonuçlarımıza dayanarak hemen anlatmaya başlayalım… Lafı aslında fazla da kıvırmaya gerek yok: i8 çok iyi bir icat. O, nefes kesici bir safkan.

Ona bir bakan bir daha bakıyor, akıllı hibrid sistemi sayesinde markasının teknoloji laboratuarı ve 362 HP’lik sistem gücüyle gerçek bir spor otomobil. Kısacası, onunla hem keyif hem de komşuları kıskandırmanız garanti. Ancak, hızlanma kabiliyetiyle övünüp hava atmaya niyetliyseniz, şovunuzun çok uzun sürmemesi gerekiyor. Çünkü i8’in dinamizminin, benzetme yerindeyse, bir son kullanma tarihi var. Yani tam güç için tam dolu akülere ihtiyacınız var. Şarj seviyesi azaldıkça performans da azahyor. Neticede BMW de bir sihirbaz değil. Karbon-fiber hafif üretim yapışma ve downsizing ürünü küçük motoruna rağmen i8 de fizik kurallarına tabi bir otomobil ve laboratuarda ölçülen tüketim değerlerinin günlük kullanımla uzaktan yakından ilgisi yok.

Hızlanma değerlerinin ne şiddetle artıp azaldığı veya tüketim değerlerinin nasıl değiştiğini görebilmek için i8’i ayrıntılı testimize konuk ettik. İlk sırada “standart” değerlendirmeler var. Örneğin binişler nasıl? Kanat kapılar yeterince geniş açılmadığı ve geniş bir marşpiyeyi aşmanız gerektiği için cevabımız “zor!”. Bir kez binmeyi başaranlarsa tipik BMW hissi yaşıyor. Vites kolu, göstergeler ve daha birçok şey neredeyse diğer tüm BMW’lerle aynı. Ancak koltuklar biraz daha geniş olabilirmiş. Minder uzunlukları kısıtlı.

Şık coupe neredeyse hiç ses çıkarmadan harekete geçiyor ve elektrikli modu seçenler bu sessizliği 30 km boyunca devam ettirebiliyor. İçten yanmalı motor ise (arkada konumlandırılmış turbo beslemeli 3 silindirli benzinli makine) i8’i, alıştığımız türden bir sporcuya dönüşüyor. Motor canlı devirleniyor, gür seslerle çalışıyor ve bunlara ses mühendisliği ile elde edilmiş bir alt nota eşlik ediyor. Özellikle otomatik modda sesler, büyük hacimli spor motorlarını aratmıyor, tam gazda ise fazla gürültülü hale geliyor. Ara hızlanma karakteri biraz daha rahat olabilirmiş, çünkü kick-down sırasında i8’in biraz eli ayağına dolaşıyor. İçten yanmalı motoru çalıştır, yeterli turbo basıncını oluştur, vitesleri ayarla… Tüm bunlar gerçekleştiğinde ise araç, tekrar bir mermi gibi ileri atılıyor. Süspansiyon da biraz sinirli. 20 inçlik lastiklerin yuvarlanma karakterleri iyi değil ve iç mekana sürekli darbeler ulaşıyor.

Sürüş özellikleri gayet kıvrak olsa da safkan bir sporcu gibi değil. 1.6 tonluk yüksek ağırlık yüzünden güçlü bir şekilde önden kayan karakteri, bunun ana nedenlerinden biri. Fren ölçümlerinde de çıtanın yüksekliği pek fazla değil ; 36 m’lik duruş mesafesi Opel Astra seviyesinde. Karşılaştırmak gerekirse bir Porsche 911,100 km/s  hızda 3 m daha önce duruyor.

Aslına bakılırsa performans değerleri için ikinci bir tabela daha açmamız gerekirdi. Çünkü spor hızlanma değerleri ve rahatlıkla ulaşabildiği 250 km/s’lik maksimum hız, sadece akülerde yeterince şarj varken mümkün. Azalan elektrik enerjisiyle birlikte performans değerleri de hatrı sayılır derecede geriliyor. Örneğin nefes kesici çekiş gücü, elektromotordan yeterince destek alamadığı durumlarda 160 km/s’den itibaren iyice azalıyor. Tamam, hiç kimse her seferinde yavaşlayıp yeniden 250 km/s’ye çıkmak istemeyecektir ama 120 bin Euro’dan (Almanya fiyatı) pahalı bir spor otomobilin sahibi (Türkiye fiyatı 180 bin Euro’dan başlayacak), elinin altında her zaman yüksek güç olmasını ister. Sıra dışı hızlanma kabiliyeti de yeni performans tablosunda olmalı. Launch Control fonksiyonu devredeyken i8, 4.2 sn’de 100 km/s’ye ulaşıyor ancak sonrasında akünün kendisini yenilemesi ve yeniden yüksek performans sunabilmesi için 5 dakikaya ihtiyaç duyuluyor.

Son olarak da yakıt tüketiminden şikayet edelim: Fabrika verilerinin günlük kullanım değerleriyle uzaktan yakından ilgisi yok. Hatta aşırı tutumlu kullanımlarımızda bile fabrika verilerine yaklaşamadık. Minimum tüketim değeri 4.5 lt/100 km olarak ölçüldü. Pratik kullanım şartlarını gayet iyi canlandıran tüketim parkurumuzdaki rakam ise 7.2 lt/100 km olarak gerçekleşti. Otoyolda tam gaz verildiğinde ise 3 silindirli motorun yanma odalarına gönderilen benzinin miktarı 29.9 lt’ye ulaşıyor. Burada da lafı kıvırmamak gerekiyor: Çevreciik iddiasına sahip bir otomobil için bu rakamlar çok yüksek!

Kaynak : Autoshow

2015 BMW i8 Tanıtım Videosu:

Galeri











Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version