BMW X7‘yi anlamak için öncelikle bakış açımızı değiştirmeliyiz. SUV’lar dünya genelinde olduğu gibi Avrupa’da da büyük ilgi görüyor ve pazar payları gitgide artıyor. Ancak Avrupa pazarında küçük ve kompakt SUV’lara olan yönelime karşın dünyanın en büyük otomotiv pazarları olan ABD ve Çin’de büyük hem de çok büyük otomobillere olan ilgi çok fazla.

Büyük Fikir: BMW X7

Alman premium markalar satışlarının en büyük kısmını bu iki pazarda gerçekleştirdiği için buraların yerel dinamikleri de karşılığını buluyor ve uzunluğu 5,1 metreyi, genişliği 1,8 metreyi, ağırlığı da 2,3 tonu aşan bir SUV üretilebiliyor.

Amerikalılar X5’i ilk neslinden bu yana çok sevdi. Ancak “daha büyük, daha iyi” felsefesini benimseyen bir ülkenin daha büyük bir X5’i beklemesi kadar doğal bir şey de olamazdı.

Bu beklenti aslında karşılığını bulacakken BMW o dönemde X6’yı geliştirmeye odaklandı ve yaklaşık 10 yıllık bir gecikmeyle de olsa beklenen büyük X5 karşımıza çıktı. Aslında büyük X5 tanımı X7 için tam anlamıyla doğru değil. Pek çokları için X7 uzatılmış bir X5 algısı yaratsa da otomobil kendine has bir model ve gerçek bir lüks sınıf SUV.

Tasarım anlamında bakıldığında devasa ön ızgara artık böbrek tanımını hak etmeyecek kadar büyümekle birlikte zaman geçtikçe bir şeylerin değişmek zorunda olduğu gerçeği bu durumu kabullenmeyi kolaylaştırıyor. Ayrıca X7’nin büyüklüğü bu adaptasyona yardımcı olan bir diğer unsur.

Üç koltuk sırasıyla sunulan X7’de ikinci koltuk sırasını da iki bağımsız koltukla sipariş etmek mümkün. Çoğunlukla en fazla orta boylular için yeterli genişlik sunulan üçüncü koltuk sırasında büyük insanlara yetecek yaşam alanı mevcut.

İç mekanda kullanılan malzemeler ve işçilik, lüks bir otomobile yakışan seviyede. Elektrikli ve masaj özellikli koltuklar, Sky Lounge tavan, parfüm sistemi, gelişmiş bilgi eğlence sistemi gibi özellikler kabindeki zamanı daha keyifli hale getirmek için sunulan özelliklerden bazıları.

BMW X7 Motor Özellikleri

Büyük otomobilde büyük motorlar olur ve X7 de 6 ve 8 silindirli motorlara sahip. Bizim tercihimiz benzinli ünitelerin “en güçsüzü” olan 3,0 lt 340 HP’lik sıralı 6 silindirli ünite oldu. Pürüzsüz ve sakin bir çalışma karakteri olan motor neredeyse her koşulda arka planda kalıyor.

Motorun sesi sadece sollama gibi ani hızlanma gerektiren durumlarda yapılan ani dip gazlarda yükseliyor. Çekiş gücü ve performans konusunda en ufak bir eksiklik hissettirmeyen motorun 8 ileri vitesli otomatik şanzımanla olan uyumu da çok başarılı.

BMW’nin geçmişinden gelen sportif ve tatlı-sert karakterini seven “eski usul” marka fanatiklerinin tadı X7’deki karakteri tanıyınca biraz kaçabilir. Zira BMW mühendisleri SUV’daki yeni amiral gemilerini bir uzun yol harikası haline getirmiş: Harika yuvarlanma konforu, sessiz ve yumuşak yaylanma, yoldaki kısa ve uzun dalgalara çok iyi uyum, konfor modunda süngerimsi bir yapıya bürünmeden çok hafifleyen direksiyon gibi özellikler marka için bambaşka bir dünyanın kapılarını açıyor.

Bu arada bu konfor seviyesi karşımızda hantal ve BMW olmaktan uzaklaşmış bir BMW olduğu fikrini oluşturmamalı. X7 bu sınıf için çok net, kontrollü ve canlı bir otomobil. El Paso ve Phoenix arasındaki yaklaşık 800 km’lik rota otomobilin uzun yol karakteri hakkında bize çok olumlu fikirler verdi.

Devasa boyutlar geniş ve düz otoyolda veya şehirdeki düzenli ve büyük park yerlerinde en ufak bir sorun çıkartmadı. Ancak Avrupa gibi şehir içi park manevralarının nispeten dar alanlarda gerçekleştiği coğrafyalarda bu boyutların sorun çıkartacağını bilmek için kahin olmaya gerek yok.

Peki, X7 kimler için gerçek anlamda mantıklı bir otomobil? Bir BMW 7 Serisi sahibi olmak isteyen ancak oturma kapasitesini ve bagaj hacmini yeterli bulmayanlar için X7 doğru adres.

Sonuç

Sonsuzmuş gibi bir yaşam alanı, lezzetli bir biçimde sunulan lüks, modern teknoloji ve çok yüksek konfor seviyesi X7’nin en güçlü yönleri.

Bununla birlikte bu boyutlarda ve fiyat kategorisinde bir otomobili Avrupa’da çok sık görmeyeceğimizi söyleyebiliriz.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version