Audi’nin coupe SUV temsilcisi Q8 ile buluştuk. Audi Q8, Q7 ile aynı platformu paylaşıyor. Q8 6 cm daha kısa olsa da Q7’den daha heybetli görünüyor. Bunda, çıkıntılı tasarlanan, mat gri renkli, iri ön panjuru etkili oluyor.

Audi Q8 50 TDI Quattro ile Sürüş İzlenimi

Opsiyonel olan HD Matrix LED farlar Q8’in üstün bir aydınlatma sağlamasını mümkün kılıyor. Profilden bakıldığında Q7 ile olan fark net şekilde görülüyor. Arkaya doğru eğimli tavan çizgisi ve yüksek omuz çizgisiyle dinamik bir profil elde edilmiş. Q7’den farklı olarak bagaj bölümüne gizlenebilen üçüncü koltuk sırası olmadığı için arka kelebek camlarına daha az yer bırakılmış.

En belirgin tasarım farkı eğimli D sütunları, SUV sınıfının dik arka tasarımına göre eğimli D sütunları daha dinamik görünmesini sağlamış. Bir diğer fark ise cam çerçevesi olmayan kapılar. Bu tercih ile copue SUV kavramının önemli bir öğesi elde edilmiş. Stopların tek parça olarak kullanıldığı tasarım da Q8’e modern bir görünüm kazandırıyor.

Otomobilin içerisine geçtiğimizde de dışarıdaki modernliğin devam ettirildiğini görüyoruz. İlk dikkatimizi çeken düğme karmaşası olmadığı yönünde. Sürücüyü saran kokpit tasarımında dokunmatik tablet görünümüde ekran ve kumanda grupları ön planda tutulmuş. Ekranlara dokunduğumuzda seçtiğimiz fonksiyonları tıpkı düğmeye basıyormuş gibi tik sesi ve hissi sunması da ergonomiyi arttırıyor. Sistem oldukça anlaşılır ve kullanımı kolay bir ara yüze sahip.

İç mekanda kullanılan malzeme ve işçilik üst seviyede. Arka koltuklarda da öndeki gibi ferah ve aydınlık bir yaşam alanı sunuluyor. Coupe SUV rakipleri arasında bu konuda en başarılı örneklerden biri olduğunu söylemeliyiz

Donanım listesine baktığımızda güncel elektronik güvenlik donanımlarıyla birlikte standart olarak gelen adaptif süspansiyon sistemi, sürüş modları, haricinde opsiyonel sunulan, direksiyon ile yönlendirilebilen arka tekerlekler Q8’e değer kazandıran fonskiyonel donanımlardan.

Audi Q8 50 TDI Quattro Yol Tutuş

Yol tutuş konusunda adaptif süspansiyon ve dört tekerleğin yönlendirilmesi haricinde otomobili dört tekerlekten çekiş sisteminin de etkileyici olduğunu söyleyebiliriz. Normal şartlarda çekiş sistemi 40:60 oranında çalışıyor. Sistem gücü yüzde 70 oranında ön tekerleklere iletebiliyor. Dynamic modda ise arka tekerleklere tork yüzde 85’e kadar aktarılabiliyor. Q8’in bu tork dağılımı sürücüyü rahatsız edici bir tecrübe yaşatmıyor. Sistem akıcı ve hızlı çalışıyor.

Motor kaputu altında 3,0 litrelik V6 turbo dizel motor bulunuyor. 48 Voltluk elektrik motoru da bulunan üniteye mild hybrid adı veriliyor. Lityum-ion bataryalar ve BAS isimli sistem 48 V’lik elektrik sistemini besliyor. Sistem, turbo boşluğu oluşan durumları engellemek ve yakıt ekonomisi için çalışıyor. Sürücü ayağını gaz pedalından çektiği zaman 55 ve 160 km/s arasında içten yanmalı motor uyku moduna geçiyor. 40 saniye sonra içten yanmalı motor tekrar devreye giriyor. Bu işlemde konfordan ödün verilmiyor.

ZF imzalı 8 ileri vitesli otomatik şanzımanın konforu koruyan bir yapısı var. Genel olarak hızlı ve zamanında vites değiştirdiğini söyleyebiliriz.

Genel olarak baktığımızda Q8’in çok keyif veren bir sürüş tecrübesi yaşatan beklenilen konforu fazlasıyla sunan bir otomobil olduğunu söyleyebiliriz.

Sonuç

Audi’nin SUV sınıfındaki en dinamik görünen temsilcilerinden Q8 ile buluştuk. Gösterişli ve heybetli bir SUV olan Audi Q8, konfor odaklı yapısına ek olarak yeteri kadar dinamik ve güvenli bir sürüş tecrübesi yaşatıyor.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version