Avrupa’da SUV pazarı büyümeye devam ediyor. Otomobil üreticileri de büyüyen bu pastadan pay kapmak için yeni modeller piyasaya çıkarıyor. Aslında Ford Edge yeni bir otomobil değil. İlk nesli 2017 Ford Edge yılında yollara çıktığında özellikle Amerika pazarında başarılı satış rakamlarına ulaşmıştı. Ama araç Amerika pazarı düşünülerek tasarlandığı için Avrupa’da çok fazla satış yapılamadı.

2015 yılında tanıtılan ikinci nesil Edge ise Ford’un yeni tasarım felsefesine göre üretilmiş ve çok daha dinamik bir görünümdeydi. Avrupa’da büyüyen SUV rekabetine giren Edge, ülkemize de ayak bastı fakat Türkiye’nin vergi sistemi Avrupa’dan farklı olduğu için ülkemizdeki SUV rekabetinde Edge’in işi biraz zor. Neden mi?

Çünkü Edge, Türkiye’de sadece 2.0 litrelik dizel motorla satılıyor. Bu da doğal olarak başlangıç fiyatını çok artırmış. Edge’in başlangıç fiyatı 100 bin USD. Bu rakamlara çıktığınızda karşınızda rakip olarak premium markaları buluyorsunuz. Audi Q5, 379 bin TL’den başlarken, Mercedes GLC’nin dizel motorlu versiyonu 352 bin TL’den başlıyor. Yani Edge’in işi gerçekten de zor.

2017 Ford Edge’in Ön Tasarımı Ne Seviyede?

Ford Edge’in ön tasarımı diğer kardeşleriyle hemen hemen aynı fakat özellikle arka tasarımını beğendiğimi belirtmeliyim. Aşağı doğru alçalan omuz çizgisi sportif bir görünüm katmış. Arka tarafta yer alan çift egzoz çıkışı da Edge’in gücünü vurguluyor. Tasarımda ülkemiz özelinde tek handikapı ise alçak olan kapı eşikleri. Amerika ve Avrupa’da kaldırım yükseklikleri çok az olduğu için bu bir eleştiri konusu olamaz fakat ülkemizde yüksek kaldırım kenarlarına Edge’i park ettiğinizde, kapıları açarken dikkatli olmanızda fayda var.

Ford Edge’in kalbinde çift turbolu 2.0 litrelik dizel bir ünite var. Bu motor 210 HP güç ve 450 Nm torka sahip. Çift kavramalı altı ileri Powershift şanzıman gücü dört tekerleğe birden aktarıyor. Yüksek torkla beraber Edge’in canlı bir sürüş karakteri var.

Çift kavramalı şanzıman konforlu geçişler sunuyor fakat Audi ve BMW’nin şanzımanlarına göre daha yavaş kalıyor. 9.4 saniyelik 0’dan 100 km/s hızlanma, daha seri bir şanzımanla aşağılara çekilebilirdi. Çünkü bu motor daha iyi bir şanzımanı hak ediyor.

Dizel motorun avantajı yakıt tüketiminde ortaya çıkıyor. Ortalama 5.8 lt/100 km’lik değer Edge’i en tutumlu model yapmıyor belki ama sürekli dört tekerlekten çekiş ve 210 HP gücü düşündüğünüzde makul bir rakam.

2017 Ford Edge: Tipik Ford’dan Daha Farklı!

Edge, tipik bir Ford gibi hissetmiyor aslında… Kuga’nın rijit sürüşü Edge’de bulunmuyor, bunda Amerikan genlerinin de etkisi var tabii ki… Hakkını da yemeyelim çünkü Edge kötü yol tutan bir otomobil değil. Sadece Ford markasının alışık olduğumuz sürüş dinamiklerine sahip bulunmuyor.

Direksiyon sistemi de fazla hisli değil, yumuşak yapısı şehir içinde kullanımı kolaylaştırıyor fakat tepkileri yine bir Kuga kadar keskin değil. Yalıtım konusunda ise bir Audi kadar başarılı olmasa da, Ford mühendisleri iyi iş çıkarmış. Yol ve motor sesi kabine fazla sızmıyor.

İç mekana geçtiğimizde klasik Ford tasarımı göze çarpıyor. Kaplamalar yumuşak, işçilik başarılı fakat orta konsolda yer alan plastik malzeme göze pek hoş görünmüyor. Kabinde eşya gözleri bakımından ise herhangi bir sıkıntı görünmüyor. Arka tarafta diz ve baş mesafesi uzun boylu yolcular için bile yeterli.

Ford Edge, donanım olarak zengin bir listeye sahip. Ülkemizde tek donanım paketiyle satılan Edge’de; 19 inç alaşım jantlar, ısıtmalı ön cam, elektrikli bagaj kapağı, sürücü diz hava yastığı, devrilme kontrol sistemi, şerit takip sistemi, deri ve elektrik destekli koltuklar, ısıtmalı ve soğutmalı ön koltuklar, 8.0 inç dokunmatik ekran gibi donanımlar standart olarak geliyor.

Kaynak: auto motor&sport

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version