2017 Jaguar F-Pace aslında kıvrak ve atak bir sürüş karakteristiğine sahip ancak spor otomobil edasında olan Porsche Macan’ın yanında o da hantal hissettiriyor. Daha çok bir gran turismo edasında olan F-Pace, bir sporcu değil, sportif bir SUV.

2017 Jaguar F-Pace’in Öne Çıkan Özellikleri

Boyutlarının avantajını kullanan Jaguar F-Pace, karşılaştırmanın en geniş bagaj hacmini kullanıma sunuyor. Normal kullanımda 650 litre olan bagaj arka koltukların katlanmasıyla 1740 litreye kadar çıkıyor. Bol miktarda bagaj hacmi kullanıma sunsa da F-Pace’in yük taşıma kapasitesi karşılaştırmanın neredeyse en düşüğü.

Üstelik sunmuş olduğu yaşam alanı da ortalamanın altında kaldı ki, gerek ön koltukların, gerekse de arka koltukların dolgu malzemesi biraz sert.

Yürüyen aksamın da türünün en konforlu örneklerinden biri olduğu söylenemez. İsteğe bağlı olarak sunulan Adaptive DynamicPacks durumu biraz olsun yumuşatıyor. Adaptif amortisörler ve karmaşık bir elektronik sistemi yol şartlarından veya yük durumundan bağımsız mümkün olan en iyi konfor seviyesini sunmak için elinden geleni yapıyor.

Sistem bunu yaparken sürüş dinamizmi ve sürüş güvenliğinden de taviz vermiyor. Yani ideal denge için çabalıyor. Her ne kadar sürüş güvenliği ve sürüş dinamizmi kalemleri büyük oranda çözülmüş olsa da konfor zayıflıkları ideal denge çabasını boşa çıkartıyor.

İster otoyol sürüşleri olsun, ister karayolları ve isterse de şehir içindeki günlük sürüşleri yol bozukluklarına çok fazla tepki veren, çoğu zaman arka aksta zıplama eğilimi gösteren ve çok fazla gürültülü çalışan yürüyen aksamı kadar, lastiklerin yuvarlanma gürültüsü ve rüzgar gürültüsünü de iç mekanda net bir şekilde hissettiren 2017 Jaguar F-Pace, rakiplerinin konfor seviyesinin oldukça gerisinde kalıyor.

Motor gaz emirlerine isteksiz ve geç cevap verirken multimedya sistemi de türünün en hızlı örneklerinden biri sayılmaz.Üstelik menü karmaşasıyla günlük kullanımda sürücünün dikkatini dağıtmaya da müsait. Ayrıca dört silindirli motor alt devirlerde çok fazla gürültülü çalışıyor ve titreşime neden oluyor.

Aslında sekiz ileri otomatik şanzıman ile motor arasında da ideal uyum yakalanabilmiş değil. Bir kere vites geçişleri her zaman rakiplerdeki gibi akıcı gerçekleşmiyor. Bu arada ilginç ve anlaşılması zor bir yaklaşımla Volvo direksiyondan vites değiştirme imkanını sürücüsüne sunmuyor. Neyse konudan uzaklaşmadan F-Pace’e geri dönelim.

Volvo gibi Jaguar da 8.5 lt/100 km tüketimle yetiniyor. Ancak tüketim avantajı rakiplerin V6’sına kafa tutmaya yetmez. Sonuç olarak biraz daha fazla yakıyor olsa da V6 motorlar yüksek çalışma karakteri, akıcı sürüş ve etkileyici performanslarıyla gönülleri fethediyor. Ancak sadece V6 motorun çekiciliği ve atak sürüş özellikleri liderlik için yeterli olmuyor. Maliyet kalemi dengeleri değiştiriyor.

Kaynak: auto motor&sport

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version