Range Rover bu işi yıllardan beri yapıyor ve hatta bu konunun öncüsü olarak da kabul ediliyor. Bir süredir Bentley de işin içinde. Lüks arazi araçlarından bahsediyoruz.

SUV’lar öylesine yüksek bir talep görüyor ki, artık Rolls-Royce gibi en olmaz denen markalar da bu pazarda yer alıyor. Rolls-Royce adı duyulunca pek çoğumuzun aklına para hem de çok para geliyor.

Zirvenin Sahibi: Rolls-Royce Cullinan

BMW çatısı altında yer alan İngiliz markanın ilk SUV’u Cullinan da doğal olarak çok parayı çağrıştırıyor. Otomobilin Türkiye fiyatı henüz belli değil. Ancak Almanya pazarındaki başlangıç fiyatı, Cullinan’ın pazardaki konumu hakkında bize ufak bir fikir verebilir. Otomobil için en az 313.350 Euro ödemek gerekiyor. Uzun dingil mesafeli en ucuz Range Rover için belirlenen Almanya başlangıç fiyatıysa 130.100 Euro.

V8 motorlu Range Rover’ı Cullinan’ın karşısına koymak için fazla normal buluyorsanız bir de V12 motorlu, daha seçkin bir rakip olan Bentley Bentayga’ya bakalım: 208.488 Euro.

Rolls-Royce Cullinan, özel üretim modeller bir yana bırakılırsa şu anda dünyanın en pahalı arazi aracı unvanının sahibi. 5,34 metre uzunluğundaki otomobil yeni Phantom’un alüminyum altyapısından geliştirilmiş bir platformu kullansa da yaklaşık 2,7 ton ağırlığında.

Markanın karakteristik ön ızgarasına ve geriye doğru açılan arka kapılarına sahip olan Cullinan, mazisi 100 yılı aşan Rolls Royce’un tarihindeki ilk dört tekerlekten çekişli ve yükseklik ayarlı havalı süspansiyona sahip otomobil.

Camla açılan iki parçalı bagaj kapağı ve katlanabilir arka koltuklar da yine Rolls-Royce için ilkler arasında yer alıyor. Arka koltukların katlanmasıyla 560 litrelik hacmi 1930 litreye kadar arttırmak mümkün. Bu arada arkada standart olarak sunulan 3 kişilik yapının yerine iki adet masaj fonksiyonlu bağımsız koltuk opsiyonu tercih etmek de mümkün. Bu arada bu opsiyon için bir küçük sınıf otomobil parasından fazlasını ödemek gerekiyor.

Sedan yapıda bagajın kabinden ayrı olmasının getirdiği sessizlik avantajının SUV karoserde de sunulabilmesi için bagajı kabinden ayıran bir cam da mevcut.

Rolls-Royce Cullinan Motor Özellikleri

Phantom’dan tanıdığımız, 571 HP gücündeki 6,75 litrelik çift turbo V12, 1600 d/d’den itibaren ürettiği 850 Nm tork ile 2,7 tonluk SUV’u 5,2 saniyede 0’dan 100 km/s’ye ulaştıracak kudrete sahip.

Seri üretim bir otomobilde bugüne kadar kullanılmış en kalın akustik camlara sahip olan Cullinan’ın iç mekanında mutlak bir sessizlik hüküm sürüyor. Kabindekiler kendilerini dış dünyadan ve yoldan gerçek anlamda soyutlanmış hissediyorlar. Bununla birlikte virajlarda veya frenleme esnasında ağırlık ve merkezkaç kuvveti gibi etkenler gerçek dünyayı yeniden hatırlatıyor. Bu esnada insanın aklına, böylesine pahalı ve özel bir otomobilde neden Bentley Bentayga’daki gibi 48 volt elektrik sistemi temelli aktif gövde kontrolü sunulmadığı geliyor.

15,0 lt/100 km olarak açıklanan ortalama yakıt tüketimi standart bir günlük kullanım senaryosunda 20,0 lt/100 km dolaylarında seyrediyor.

Evet, bugünün çevrecilik ve emisyon tartışmaları arasında kesinlikle çok yüksek. Daha küçük, daha tutumlu veya hibrit motorlar? Rolls-Royce müşterileri buna kibarca “No thanks – Hayır, teşekkürler” yanıtını vermişti.

Sonuç

Rolls-Royce, Cullinan ile birlikte genlerini modaya uygun bir biçimde SUV’a aktarmış. Konfor, lüks ve kalite kesinlikle en üst seviyede. Tüketimse bugünün standartlarına uygun değil. Ancak böylesine istisnai bir otomobilde eleştirilecek son nokta da zaten bu.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version