Yeni Forester, Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılmadan çok daha önce, ilk kez direksiyonu başına geçme şansı bulan özel azınlıktan biriydik. Subaru’nun yeni platformuna verdiği isim olan “Subaru Global Platform“u kullanan ilk model 2017 yılında yola çıkan XV olurken, beşinci nesil Forester da bu platform üstünde yükseliyor.

Bu platformun avantajlarıyla Forester’ın daha olgunlaştığı açıklanıyor. Biz de bunu canlı canlı görmek üzere asfalt pistten, off-road parkuruna uzanan bir zenginlik sunan Avusturya’daki sürüş kampı Pachfurth’a gittik.

Subaru Forester: Yeni Platform Etkisi

Karşımızda daha önce görmediğimiz renkte bir Forester duruyordu. Yeni platform haricinde karoserdeki farklardan biri renk seçeneklerinin artmış olması. Yeni yeşil, mavi ve kırmızı tonları Forester’a çeşitlilik kazandırmış.

Otomobile önden ilk bakışta tamamen yeni olduğunu söylemek mümkün değil. Sanki makyajlanmış gibi görünüyor. Ama detaylı incelendiğinde neredeyse her noktasında bir fark bulunuyor.

Forester’ın tasarımı Subaru’ya göre oturmuş bir tasarım olduğu için ince detaylarla yenilendiğini görüyoruz. Ön ve arka tamponlar değiştirilmiş. Önde daha agresif görünmesini sağlayan selefine göre daha iri sis farı çerçevesi bulunuyor. Tampon altlarında ve marşpiyelerde gri renkli kaplamalar görüyoruz. Bunlar alüminyum koruma izlenimi vererek Forester’ın daha çok bir off-road aracı gibi hissettirmesini sağlıyor. Aynı şekilde aracı tampon köşelerinden çamurluk kenarlarına kadar saran siyah platik kaplamalar da bu algıyı destekliyor.

Bu detayların sadece algı olmadığı Forester’ın ciddi bir off-road performansı olduğunu günün ilerleyen saatlerinde test ederek görecektik. Ama şimdi tasarımdaki farklılıkları keşfetmeye devam edersek ön panjurun da yenilendiğini görüyoruz. Yan aynalarda da değişikliğe gidilmiş. Farlar genel olarak formunu korurken motor kaputuna doğru kaş misali bir tasarım eklentisi yapıldığı fark ediliyor. Bununla birlikte daha iyi bir aydınlatma için içleri LED ile değiştirilmiş. Stopları tamamen değiştirilirken artık yatay bir tasarım kullanılmış.

Otomobilin toplam genişliği 20 mm arttırılırken, dingil mesafesi de 30 mm uzatılmış. Dingil mesafesindeki artış ve yeni arka koltuk tasarımları arkadaki yolcuların 33 mm daha fazla diz mesafesi kazanmasını sağlamış. Direksiyon başından önce arka koltuklara geçtiğimizde artan diz mesafesini fark ediyoruz. Yeni konsol tasarımı da iç mekanın havasını değiştirmiş. Multimedya ekranı göz hizasına daha yakın konumlandırılmış. Havalandırma ızgaraları da ekranın iki yanına yerleştirilmiş. Direksiyon simidi yenilenen detaylardan. Geleneksel el freni yerini elektrikli olana bırakarak daha ferah bir vites konsolu oluşmasını sağlamış.

Subaru Forester Sürüş İzlenimi

Önce yarış pistine çıktık. Bu pist maksimum hıza göre değil, Forester’a özel olarak manevralar, iniş ve çıkışlar için düzenlenmişti. Burada otomobilin süspansiyon konforunun ve direksiyon geri bildirimlerinin iyileştiğini gördük.

Motor kaputu altında da bir başka yenilik, e-BOXER bulunuyor. Dizelin yerini alan e-BOXER isimli hibrit motorun bu pistte sürüş konforunu da desteklediğini gördük. EV moduyla, bataryadaki enerjiye göre 1,6 km boyunca, 40 km/s hıza kadar sadece elektrikli olarak ilerlenebiliyor. CVT tipi Lineartronic şanzıman da hibrit sisteme özel olarak ayarlanmış. Sİmetrik dört tekerlekten çekiş sistemi de standart olarak gelen sistemin bir bütün olarak akıcı şekilde çalıştığını söyleyebiliriz.

Asfalt pistte Forester’daki e-BOXER’a sahip XV ile de yol aldık. Benzer, sessiz sürüşe XV de kavuşmuş. Her iki araçla da yoldan çıkıp off-road parkuruna geçtik. Yüzde yüz eğim sunan parkurda her ikisinin de ilerleyebilmesi çok etkileyiciydi.

Genel olarak değerlendirdiğimizde Forester’da yapılan yenilikler daha modern, kalite algısı daha yüksek ve sürüş kalitesi arttırılmış bir otomobil olarak önemli yol kat ettiğini söyleyebiliriz.

Sonuç

Yeni platform üstünden yükselen Forester’ın sunduğu sürüş tecrübesi daha konforlu ve dinamik bir yapıya ulaşmış. Bu da Forester’ın sürüş kalitesini arttırıyor. Forester, e-BOXER ile dizel motorun ya da tam hibrit sistemin ekonomisine sağlamamış olsa da genel olarak hızlanma hissi ve vadettiği sessizlik ve ekonomiyle de Forester’a değer katıyor. Ülkemize geliş tarihi olarak Kasım ayı planlanıyor.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version