Volvo bekleneni yaptı. Şu ana kadar ki en gelişmiş araçlarını sunacaklarını belirten firma, 2023 Volvo EX90 modelinin tanıtımını gerçekleştirdi. Bu kez aracın sadece sağlam olması öne çıkmıyor. Bunun yanında tamamen elektrikli bir SUV modeli görüyoruz.

XC90 serisinin elde ettiği başarıyı devam ettireceği söylenen yeni araç, dikkat çeken birçok yeni teknolojiyi de beraberinde getiriyor. Dilerseniz daha fazla uzatmadan araç için teknik detaylara geçelim.

2023 Volvo EX90 Teknik Özellikleri Nasıl?

Yeni nesilde iki ayrı versiyon karşımıza çıkıyor. İki versiyonda da çift elektrikli motoru görüyoruz. Çift elektrikli motor sayesinde seri 4X4 özellikli olarak geliyor. Standart modelde motorlar 408 beygirlik güç sunarken, tork değeri ise 770 Nm tork olarak karşımıza çıkıyor.

Diğer taraftan üst versiyonda ise performans modeliyle karşı karşıyayız. Bu modelde 517 beygirlik güç ve 910 Nm değerinde de tork ile karşılaşıyoruz. Performans versiyonu gerçekten performans odaklı. Bu versiyon 100 km hızlanmasını 4.9 saniye içerisinde tamamlayabiliyor.

İki versiyon için de batarya paketinin değişmediğini görüyoruz. İki versiyonda da 111 kWsa batarya bulunmakta. Menzil değerleri bu pille beraber 600 km olarak açıklandı. Fakat performanslı olan model için menzil değeri daha da düşer mi bilemiyoruz.

Aracın Teknolojileri Nasıl?

2023 Volvo EX90 modeli, teknoloji açısından da çok iddialı bir seri. Aracın ilk dikkat çeken noktası üzerinde yer alan Luminar imzalı LiDAR tarayıcı. LiDAR tarayıcı aracın hemen üzerinde yer alıyor ve 250 metre mesafeye kadar izleme yapabiliyor. Yol durumu ya da yolda yer alan yayalar hakkında görüş sağlanmış oluyor.

Aracın dışında yer alan diğer sensörlerle beraber 2023 Volvo EX90, tüm yol durumunu izleyebiliyor ve anlık güvenlik sistemlerini de devreye alabiliyor. Sadece aracın dışında değil içinde de benzer kamera ve radar sistemleri var.

İçte yer alan kameralar, sürücü ve yolcuları izliyor. Togg yerli otomobilinde olduğu gibi sürücüyü izleyen ve dikkati dağıldığı zaman uyarılarda bulunan kamera sisteminin yanında, araçta evcil hayvan ya da çocukların kilitli kalmasına karşı da uyarı sistemi mevcut.

Teknolojik anlamda beklenen her şeyi sunan 2023 Volvo EX90, konfor açısından da iddialı. Modelin 14.5 inçlik multimedya ekranı, tüm Google servisleriyle entegre bir şekilde çalışmakta.

Multimedya sisteminde Nvidia Drive teknolojilerine de yer veren 2023 Volvo EX90, görsel açıdan da iyi bir deneyim sunması adına Unreal Engine ile ortaklık kurmayı da ihmal etmemiş. Araçta hem sürücü kısmındaki grafiklerde hem de multimedya sistemindeki grafiklerde Unreal Engine imzası var.

360 derece görüş sistemleri, OTA güncelleme desteği, koltuk başlarında hoparlör sistemleri, Dolby Atmos imzasını taşıyan özel Bowers & Wilkins ses sistemi gibi artıları da olan araç, çok yakında yolları süsleyecek. Ama fiyat bilgimiz yok. En azından şimdilik.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version