Yenilendikten sonra çok daha kaliteli ve dikkat çekici görünen Laguna’nın sportif bir yönü her zaman vardı. Laguna III olarak adlandırılan yeni Laguna, orta sınıf müşterilerinin ağırbaşlı ama sportif araç taleplerine cevap verecek potansiyel sunuyor. Buna rağmen çok daha sportif bir Laguna düşleyenlerin de dilekleri gerçek oldu. Laguna Coupe, Fransa Sandouville’deki fabrikada Renault Laguna ile aynı hat üzerinde üretiliyor. Laguna Coupe, sedan kardeşiyle birçok ortak tasarım öğesi taşısa da, çok daha çekici görünüyor. Farları, panjuru ve tamponu Laguna ile benzer olan Laguna Coupe, çok daha yatık tasarlanan A sütunlarıyla coupe formunun hakkını veriyor. Üstelik sportif tasarımın dezavantajlarından olan görüş açıları konusundaysa, sürücüyü çok zor durumda bırakacak bir fedakarlık istenmemiş. Her ne kadar arka cam küçük tasarlansa da, uzun arka yan camlar iç mekanın ferahlığını arttırıyor. Arkaya doğru alçalarak ilerleyen tavan tasarımı, arka koltukta oturanların baş mesafesinden çok çalmamış. Alçağa konumlandırılan arka koltuklar sayesinde, neredeyse ön koltuktakilerle aynı baş mesafesi sunuluyor. Arkadaki diz mesafesi tabii ki ön koltuktakilerin beklentisiyle de alakalı. Ancak Laguna Coupe’nin içerisinde ortalama boyutlardaki dört kişi sıkıntısız bir biçimde yolculuk edebilir. Arka koltuklarda tek sıkıntı, ön koltukların altında, yolcuların ayakları için fazla bir aralık bırakılmamış olması.

Laguna Coupe’nin kokpiti, Laguna ile bire bir aynı. Çok sade olan bu kokpit tasarımı, açıkçası Coupe’ye pek yakışmamış. Bu tasarımda durumu biraz olsun kurtaran, alüminyum görünümlü kaplamalar oluyor. Direksiyon simidi her ne kadar ele iyi otursa da, tasarım olarak dışarıdaki şıklığı karşılamıyor. Ancak koltukların hakkını vermek gerekli. Vücudu iyi saran koltuklar, iri vücut yapılarını bile rahat ettiriyor. Ki bu çoğu spor otomobilin en büyük sorunu. Coupe’nin iç mekanındaki malzeme ve işçilik kalitesi Laguna’dan alıştığımız yüksek seviyede. Yumuşak malzemeyle kaplı ön konsoldaki küçük bilgi ekranı şık olmasa da işlevsel. Ergonomiyi bozan bir detay ise müzik sisteminin küçük tasarlanan tuşları. Ancak direksiyon üzerinden de kontrol edilebiliyor olması kullanışlılığı arttırıyor. Anahtarsız çalışma özelliği Renault ürün gamından tanıdığımız bir özellik. Bir kart yuvası bulunan otomobil, Start tuşuyla çalışıyor. Motorun ilk çalışma anındaki tınılar adeta, konforu bozmayan ancak cılız da olmayan bir ünitenin habercisi. Bu ilk izlenim, araç yolda ilerledikçe güçleniyor. Çünkü başarılı ses yalıtımı yol gürültüsünü içeriye yansıtmamak için elinden geleni yapıyor.

Laguna Coupe, bir otomobilin sportif olması için performans delisi bir karakter sergilemesi gerekmediğinin örneği. Adeta kuğuların suda süzüldüğü gibi, asfalt üzerinde ilerleyen Laguna Coupe, sessiz ve kendinden emin bir sürüş tarzı sunuyor. Otomobildeki orta serdikteki süspansiyonlar başarılı bir yol tutuşun temelini sağlıyor. Aracın içerisinde zaman geçirildikçe keyif de artıyor.

Laguna Coupe’yi virajlarda güvenle kullanmanızı sağlayan ve sürüş dinamiklerini güçlendiren Renault’nun geliştirdiği 4Control şasi (arka tekerleklerin de ön tekerleklerle paralel dönme) özelliği ise henüz ülkemizde sunulmuyor.

Güç demişken, Laguna ailesinin ülkemizdeki en güçlü benzinli motoru olan 2.0 lt’lik turbo benzinli ünite, Laguna Coupe’ye de can veriyor. Laguna Coupe 2.0 T, 170 HP’lik gücü ve 270 Nm’lik maksimum torkuyla 1555 kg’lık boş ağırlığı başarılı bir şekilde ivmelendiriyor. Tabii ki az önce ifade ettiğimiz “başarılı ivmelenme” tabiri, aracın sürücünün isteklerini makul şekilde yanıtlayabildiğim anlatıyor.

Yani 2.0 türbo benzinli motor benzersiz bir performans yerine Laguna Coupe’yi utandırmayacak dinamikler sunuyor. Özellikle alt devirlerden itibaren canlı olduğunu hissettiren turbo destekli motor sportif tınılar haricinde sessiz çalışmasıyla göz dolduruyor. Burada 6 kademeli otomatik şanzı-manın, motorla uyumunun da altı çizilmeli. Sarsıntısız ve seri geçişler sunan şanzıman manuel vites geçişlerine de izin veriyor. Makul performans karşılığında makul bir yakıt tüketimi sunan Laguna Coupe 9.1 lt/100 km’lik ortalama test tüketimiyle spor otomobil kullanıcılarını sevindiriyor. Çünkü bu tüketimi bazı 1.6 lt benzinli motor ve otomatik şanzıman kombinasyonlu binek otomobillerden bile çok daha iyi.

Kaynak: otohaber

Galeri












Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version