Günümüzde üretilen hemen hemen tüm araçlarda bulunan ve hayat kurtaran bir yardımcı koruma sistemi airbag nedir nasıl çalışır? Peki bu airbag nasıl çalışır? Hangi durumlarda açılır? Hangi durumlarda açılmaz? Airbag li araçlarda nelere dikkat edilmelidir? Sizler için bunları derledik.
Airbag Nedir?
Araçlarda çarpışma esnasında hava veya gaz dolarak şişen, emniyet kemeri ile birlikte yolcu ve sürücülerin güvenliğini sağlayan sisteme airbag yani hava yastığı denir. Hava yastıkları saniyenin 1/10’undan kısa sürede açılıyor ve ciddi yaralanmaların önüne geçiyor.
Airbag’in Tarihi
2. Dünya Savaşı’na uzanan hava yastığı ilk kez savaş uçakları tarafında kullanılmıştır. Otomotiv sektöründe airbag ile ilgili ilk çalışmalar 1950’li yıllarda yapılmaya başlanmıştır. Günümüzde kullanılan airbag tipi 1980 yılında Mercedes Benz W126 S-Class ile kullanıcılara sunulmuştur. İlk yolcu hava yastığı kullanan marka ise Porsche olmuştur.
Airbag Nasıl Açılır?
1. Otomobil darbeye maruz kaldığında ani bir şekilde hız kaybediyor.
2. Elektronik sensörler hız değişimini tespit ediyor.
3. İvme ölçer darbenin derecesini ölçüyor. Otomobil şiddetli bir kuvvetle karşılaştıysa hava yastığı sistemi tetikleniyor.
4. Kimyasal patlayıcının ateşlenmesiyle hava yastığına hızla nitrojen ya da argon gazı doluyor.
5. Kazadan yaklaşık 30-40 milisaniye sonra hava yastığı tamamen şişiyor.
6. Çarpma sonrası hava yastığının içindeki gaz küçük delikler vasıtasıyla tamamıyla boşaltılıyor.
Airbag Kaç Km Hızda Açılır?
Airbag ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biriside düşük hızda çalışıp çalışmayacağıdır. Airbag belli bir hızın üstünde devreye girecek şekilde tasarlanmıştır. Avrupa standartlarında bu hız limiti 20-25 km/s Amerika’da ise 15-20 km/s olarak düzenlenmiştir.
Airbag Ne Zaman Açılır?
Önden çarpışmalarda; sürücü ön hava yastığı ve ön yolcu ön hava yastığı açılır.
Yandan çarpışmalarda; kaza tarafındaki ön yan hava yastığı ve kaza tarafındaki kafa hava yastığı açılır.
Airbag Ne Zaman Açılmaz?
Şiddeti hafif olan önden çarpışmalarda,
Şiddeti hafif olan yandan çarpışmalarda,
Arkadan çarpışmalarda,
Aracın devrilmesi durumunda,
Aracın takla atması durumunda hava yastıkları açılmaz.
Emniyet Kemeri Takılı Olmadan Airbag Çalışırmı?
Airbag ile ilgili en ok sorulan bir diğer soru ise emniyet kemeri takılı olmadan açılıp açılmadığıdır. Günümüzd kullanıcan araçların bir çoğunda emniyet kemeri ve airbag birbirinden bağımsız çalışır. Yinede emin olmak için aracımızın emniyet kemerini anlatan kitapçığı okumak gereklidir.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version