Otomobiller birçok hareketli parça barındırmaktadır. Hatta otomobildeki hemen hemen bütün parçalar hareketlidir. Hareketli parçalar ömürlerini doldurdukları takdirde belirli düzensiz sesler çıkarırlar. Araçlarda meydana gelen arızalar çıkardığı sesten rahatlıkla tespit edilebilirler.

Otomobillerde en belirgin sesli arızalar, fren tertibatından gelir. Fren balataları ömrünü doldurmaya başladığında tok bir sürtünme sesi gelir. Frenden çıkan ince ınıltılar genelde tozlardan kaynaklıdır.

Triger kayışı/zinciri eskimesi durumunda sübaplardan hafif vuruntu sesi gelebilir, zincirli sisteme sahip trigerlerden şıkırtı şeklinde sesler çıkabilir.

Rulmanlar yük altında çalışması durumunda uğultuya sebep verebilir. Yavaş yavaş meydana gelmesinden dolayı yol sesi sanılabilir fakat dikkatli dinlendiğinde rulmandan geldiği anlaşılabilir. Ve direk şaseye bağlantılı olduğu için otomobilin içinden rahatlıkla hissedilebilir.

Akslar pahalı parçalardır, şanzımandan çıkan gücü yere aktaran yük taşıyan bir parçadır. Aks başlarının içinde gres yağı tarzı kalın bir yağ bulunur, körükler sayesinde bu yağ kirlenmez ve dışarı çıkamaz. Körükler yıprandığı takdirde aks başları yağsız kalacaktır ve sesli çalışmaya başlayacaktır. Direksiyon tam kırıldığı taktirde ince ve düzenli bir ses meydana gelir.

Hortumlardan su yahut basınç kaçırması durumunda ince bi tıslama sesi gelir, aynı şekilde radyatör kaçaklarından da bu sesler duyulur.

Egzos bağlantıları gevşediği durumda örneğin egzos takozu yıpranırsa çarpma sesi meydana gelecektir.

Turbodan gelen aşırı ıslık sesi turbonun bozulmaya yaklaştığına işarettir. Eskiyen motor yağı turbo nun sesli çalışmasına sebep olacaktır. Az miktarda çıkan ince ıslık sesi normaldir.

Amortisör sisteminin eskimesi durumunda çukurlara girip çıkarken vuruntu sesleri gelebilir.

Şanzımandan gelen uğultular şanzımanın kontrol edilmesi gerektiğini işaret eder. Motordan gelen sürtünme sesleri ve tıkırtılar risk taşıyabilir ve kontrol edilmesi gerekmektedir.

Unutmayın arızalar küçük bir sesle başlar ve arıza yayılarak başka parçalarında bozulmasına sebep olabilir. Küçük bir ses iken edilen müdahale edilmesi diğer parçaların korunmasını sağlar.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version