Fiat Panda Cross, mini sınıfta üretilen ilk SUV olma iddiasını taşıyor. Panda 4×4’ten geliştirilen Panda Cross, off-road özellikleriyle öne çıkıyor. Auto, Off-Road ve HDC (İniş Kontrol) olmak üzere üç farklı sürüş modundan biri seçilebiliyor.

Yeni Panda Cross, Start&Stop sistemine de sahip 80 HP gücündeki turbo dizel  1.3 Multijet ve 90 HP gücünde benzinli 0.9 TwinAir Turbo motorlarıyla yakıt ekonomisi konusunda öne çıkıyor. 1.3 Multijet, 5 ileri manuel şanzıman seçeneği ile sunulurken 0.9 TwinAir’de 6 ileri şanzıman kullanılıyor.

1.3 Multijet ile gerçekleştirdiğimiz test sürüşü parkurumuz farklı yol şartlarını kapsıyordu. Boyutlarına göre oldukça rahat oturma, görüş ve kullanım özellikleri olan Panda'nın şehiriçi ve otoyol test sürüşü beklentimizin üstünde performans, yol tutuş ve kullanım konforunu sundu. Otoyol kullanımında aracın yan rüzgar ve yol şartlarından fazla etkilenmeyerek güven sunarken ve yol tutuş özellikleri, daha üst sınıf araçları aratmadı.

Vites kolunun gerisine konumlanmış düğmeyle seçilen aktarma seçeneklerinden Auto modu, normal kullanım şartlarında gücü ön tekerleklere aktarırken patinaj durumunda gücün bir kısmını arka aksa da aktarmaya başlıyor. Düğmenin bir kademe çevrilmesi ile Off-Road seçeneği aktif oluyor ve araç sürekli 4×4 özelliğine kavuşuyor. Toprak, dar ve kaygan zeminde Off-Road seçeneği ile ilk başta biraz çekinsem de yol tutuş ve direksiyon kontrolünün üst düzey olduğunu algılayarak hızımı arttırdığımda emniyetli ve dengeli sürüş özellikleriyle karşılaştık.

1.3 Multijet ve 5 ileri mauel o kadar iyi uyum sağlamış ki, vites değişimlerinde performans kaybı söz konsu değil. Farklı yol şartları ve farklı kullanım tempolarında ortalama yakıt tüketim 6,6-7,1 lt/100 km arasında değişti. 1.3 Multijet sürüşü bitiminde bu kez 10 HP daha güçlü olan 0.9 TvvinAir ile performans testine çıktık ancak bu kez maalesef hayal kırklığına uğradık. Zira gerek tork, gerek hızlanma ve devir çevirme açısından 1.3 Multijet’in gerisinde bulduk. Bu motor seçeneği bence şehiriçinde ekonomik tüketim isteyenlere uygun olabilir.

Kaynak : Otohaber

Galeri








Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version