DB11 her zaman büyük bir Aston gibi görünmeli., ilerlemeli ve ses çıkarmalıdır. Ama şimdi kaputu kaldırdığınızda büyük bir geleneğin kırılmış olduğunu görüyorsunuz: V12 motoru yerinde durmuyor. Panik yapıp Vanquish S almanıza gerek yok. Hala 12 silindir senfonisine sahip DB11 alabilirsiniz, fakat bu giriş seviyesi versiyonda, Mercedes-AMG C63 S’teki 4.0 litre çift turbo V8 yer alıyor.

Aston, kendi tarifine göre Bosch yönetim sistemini ayarladı. Mercedes, DB11’e göre kendi dayanıklılık programını uyguladı ve tüm motorları için garantilere bağlı kaldı.

Bu ortaklık için mantıklı bir adım. Mercedes’in İngiliz şirkette küçük bir hissesi var ve DB11’e zaten elektrik akması tedarik sağlıyordu. Daha sonra gelecekteki Aston’lara da bunu sağlayacak.

Hissi de mantıklı. Çalıştırdığınızda başta V8 motorun hırıltılarını duyuyorsunuz. Birkaç kilometre ise bu Anglo-Alman evliliğinin kusursuz olduğunu anlıyorsunuz. Tork, düşük devirlerden itibaren yüksek bir akışa sahip ve 2400 d/dakikanın ardından gerçekten patlama yapıyor.

Çok az bir turbo gecikmesi var ve onun ardından aradığınız enerjiyi buluyorsunuz. Harika bir egzoz sesi geliyor ve kolaylıkla sesin bir V12’den geldiğine inanabilirsiniz.

Aston Martin DB11 V8’de Göze Batanlar

Aston’dan Paul Barritt, geliştirme ekibine şunları söylemiş: “Daha çok orta devir frekansına ve en üst devirlere odaklanın. Daha olgun ve daha Avrupalı bir sesle…” Egzoz ve ECU ayarlarıyla ortaya çıkan ses onları memnun etmiş. V8 ile bağlantılı ama V12 hissi de veriyor. V12’yi kullandıktan bir yıl sonra V8’in düşük devirden itibaren tam gaz kullandığında devirlenmeye daha aç hissettirdiğini söylemeliyim.

Başka iyi haberler de var: V8’in fiyatı, V12’ye göre daha uygun. Bununla birlikte yakıt tüketimi düştü; emisyonu 40 g/km düşerek 230 g/km oldu. Performans konusunda da eksiklik hissettirmiyor. V8, 503 HP ve 675 Nm tork üretiyor (V12 ise 600 HP ve 700 Nm). Daha küçük motor, toplamda 115 kg hafifleyen aracın 100 kg kadar tasarruf elde etmesini sağladı. Böylece alüminyum GT, 1760 kg oldu. Bu ağırlık azaltımı, sadece çeviklik için değil, aynı zamanda V8’in V12’ye göre ton başına 34 HP daha fazla güce sahip olmasını sağlıyor.

Ağırlık kaybıyla birlikte direksiyon da daha çevik tepki veriyor. Bu açıdan DB11’e göre daha agresif. Daha küçük motor, ağırlık dengesini de değiştirdi. V12’nin önden arkaya 51:49 ağırlık dağılımı, artık 49:51 şeklinde oldu. Ama aynı zamanda arka akstaki yeni daha sert burçlar, araçla daha iyi bağlantılar kurmanıza imkan tanıyor.

Yine de her şey bu kadar iyi değil. Fren kaliper pistonları daha küçük ve bu da pedal hissini değiştiriyor. Karbon seramik disk seçeneği ise yok. Vites kutusu da gelişim için paya sahip. Sekiz ileri ZF otomatik şanzıman kullanıyor. Motorun arkasına değil arka aksa monte edilmiş.

V8 DB11, dışarıda ve içeride V12 kadar çekici. Şık tasarımıyla, selefi DB9’a göre büyük bir ilerleme kaydetti. Koltuklarla ilgili en büyük sorun ise taş kadar sert olması, uyluk desteğinin olmaması ve ortalama yanal destekleri.

V8 DB11 bu eleştirilere rağmen aşırı derecede memnun edici bir GT. Mercedes V8’ine sahip olması ise, Aston’un kendi V12’sinin elini zayıflatabilir. Sonuç olarak yine Aston gibi bir sese sahip ve bir Aston gibi ilerliyor.

Kaynak: Car

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version