Audi, 1984 yılında Grup B kurallarının özgürlüğünden yararlandı. Araçtan 320 mm kırparak daha çevik Sport Quattro’yu yaptılar. Bunun 164’ü yol otomobiliydi ve 50 adet ‘S1’ yarış versiyonu ise 200 adetlik homologasyonu karşılıyordu. S1, uzun şasili A2 ile birlikte yarıştı. Blomqvist ve Audi şampiyonluklar kazandı. Pilotlar araç tercihi konusunda hala tartışıyor olmalılar…

Mouton ise şunları anlatıyor: İlk kısa şasili Quattro’yu sevdim. İkinci kısa şasili versiyonla [E1 S2] daha da hızlandı. Limitlerini okumak gerçekten zordu ve ona ulaştığınızda tepki süresi çok kısaydı.”

Blomqvist’in sözleri de şu şekilde: “Benim favorim daha sonraki uzun şasili araçtı. Eğlenceliydi ve kullanması kolaydı. Kısa şasili olan daha fazla yarış otomobili gibiydi ama o kadar hızlı olduğunu düşünmüyordum.”

Bir de Mikkola’yı dinleyelim: “Benim en sevdiğim araç, 1983’teki uzun şasili olandı. Kullanması en kolayıydı; süspansiyonu daha iyiydi, 400 HP gücü vardı ve çok fazla turbo gecikmesi yoktu.”

1985 yılında Peugeot ve Lancia gibi rakipler, daha çevik ortadan motorlu, dört çeker makinalara geçiş yaparken, Audi de S1 E2 ile yanıt verdi. Radyatörler, yağ soğutucuları ve batarya, Sport Quattro’nun ağırlık dağılımını iyileştirmek için arkaya alındı. Spoylerler daha fazla ortaya çıktı ve güç 600 bg’ye ulaştı.

Audi Quattro S1 E2’nin Son Evrimi

Test pilotu Harald Demuth motoru, aerodinamik destekleri ve uzun şasili versiyondaki yenilikleri, daha dengeli bir kombinasyon elde edileceğine inandığı için kısa şasili araca yerleştirmesi için Audi’ye yalvardı ama gerçekleşmedi. Audi Quattro S1 E2, Quattro’nun son evrimi oldu.

Neredeyse 600 HP olan gücün, gövdede sorunlar yaratacağı korkusu aşıldı ve ralli otomobiline kolayca uyum sağladı. Hidrolik direksiyon hem hafif hem de güzel bir hisse sahipti. Burnu, keskin ve hassas biçimde viraja yerleştirmek mümkün oluyordu. Debriyaj iyi çalışıyordu ve H şekilli vites yollarının kısa aralıklarında hızlıca geçişler yapılıyordu. Büyük turbo beslemesi ve gecikmesine karşın, gaz tepkisi oldukça iyiydi.

Grup B otomobilleri açısından bakıldığında Quattro E1 S2, showroom’dan satın alabileceğiniz en yakın araç olarak kalmaya devam etti. Ama 1985’te Peugeot şampiyonluğu alırken sadece bir kez kazanmıştı. Grup B’nin ölümünün sinyallerini veren bir dizi kötü kazanın ardından 1986’da çekildiler ama Quattro, ilk sezonundan itibaren beş yılda rallide devrim yaptı.

Hepimizi, A noktandan B noktasına en hızlı biçimde quattro dört çekerle gidebileceğimize ikna etti. Görev başarıyla tamamlandı.

Kaynak: Car

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version