Bentley‘in büyük SUV’u Bentayga, Porsche orijinli benzinli V8 motoruyla keyif yükselten canlılıkta bir karakter sunuyor.

Alternatif Karakter: Bentley Bentayga V8

Bol sıfırlı bir başlangıç fiyatı, 2,4 ton ağırlık, 550 HP güç ve 290 km/s maksimum hız… Bir tasarruf versiyonunun böyle görünmediği çok açık. Bentley’in Bentayga’da sunmaya başladığı ve Porsche ile birlikte geliştirdiği 4,0 lt’lik çift turbo beslemeli V8 motorun, 608 HP gücündeki 6,0 lt’lik çift turbo W12’ye erişemeyenler için daha ulaşılabilir bir “teselli” olduğu düşünülebilir. Ancak gerçekte durum çok farklı. Yeni motorla birlikte W12 motorlu versiyonu fazla ciddi bulanlar, daha eğlenceli ve canlı bir alternatife kavuşmuş oldu.

İlk çalıştırmada duyulan derin homurtu, ara hızlanmalardaki canlı tepkiler ve yüksek devir çevirme isteği motora maço bir hava katmış. Bunun dışında otomobilin çok dinamik olan altyapısı da motorun canlı yapısıyla büyük bir uyum elde edilmesini sağlamış.

Performans değerlerinde fark yok mu? Elbette var. Ancak Bentayga W12’nin 4,1 saniyede tamamladığı 0-100 km/s hızlanması için V8 versiyonun 4,5 saniyeye ihtiyaç duyması kimsenin umurunda olmayacaktır.

V8’in duygulara daha çok hitap eden ses yapısı ve devirlenmeyi daha fazla sevmesi sayesinde küçük motorun subjektif olarak daha enerjik olduğu hissini de beraberinde getiriyor.

V8 motorun 4 silindirden arındırılması ve daha düşük bir hacme sahip olmasının ciddi bir hafiflik avantajı getirip otomobilin 12 silindirli ağabeyinden daha çevik olacağını düşünenler yanılıyor. Çok gelişmiş teknolojilerin kullanıldığı V8 motor, hem silindir hacmi hem de silindir sayısında kendisinden yüzde 50 fazlasını sunan W12’den sadece 25 kg daha hafif. Toplam ağırlıktaki farksa 50 kg civarında. Bu yüzden sürüş dinamiklerinde önemli bir fark yok. Aslında zaten olmasına gerek de yok.

Bentayga hangi motor seçeneği olursa olsun, kütlesinden ve boyutlarından beklenmeyen bir çeviklik sunuyor. Otomobilde ilk kez bu versiyonla birlikte sunulan karbon seramik diskli fren sistemi çok iyi bir performans gösterirken ilerleyen süreçte W12’de de kullanılacak.

Küçük motorla birlikte Bentayga’nın lüks ve konforunda bir değişim olmamış. İç mekan hala en üst düzey beklentileri karşılayacak bir seviyede. Sunulan yaşam alanı da çok başarılı. Üstelik Bentayga V8’i 4, 5 veya 7 kişilik olarak satın almak da mümkün.

Sonuç

Bentayga’da sunulan yeni motor aslında dizel ve W12 motorlara bir alternatif değil. Aksine başlı başına bir tercih sebebi ve bizce otomobille en uyumlu güç ünitesi.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version