Küçük-büyük, konforlu-sportif, lüks-hizmet odaklı: SUV’lar hiç olmadıkları kadar çok talep görürken bir anlamda üreticileri için satış ve kazanç garantisi olarak da görülüyorlar. Lamborghini gibi markalar da bu durumun farkında. Porsche’nin 2002 yılında Cayenne ile sunduğu temel konsept bugün tüketicilerin damak tadına hitap etmeyi sürdürüyor. Bunun için gerekli malzemelerin Volkswagen Grubu’nun ortak platform stratejisinden elde ediliyor olmasının kimseye bir zararı yok.

Aykırı Kardeşler: Lamborghini Urus ve Bentley Bentayga V8

Audi, SUV’daki amiral gemisi Q7’yi geliştirirken bu reçeteye sadık kalırken Bentley de SUV dünyasını ilk adımı olan Bentayga’da Q7 platformuna başvurdu. Ortaya çıkan sonuç: Otomobile sahip olmak için sıraya giren müşteriler. İşin daha iyi olan kısmıysa bu müşterilerin büyük bir kısmının Bentayga ile birlikte ilk kez bir Bentley sahibi olmaları.

Bentley’den sonra şimdi sıra Lamborghini’de. Volkswagen Grubu’nun en egzotik SUV’u Urus yollara çıktı. Urus’tan önce portföyünde sadece süperspor otomobille olan lüks İtalyan markası şimdiye kadar yılda yaklaşık 3.800 otomobil üretip satıyordu. Urus için alınan siparişlerse şimdiden 4.000’i geçmiş durumda.

Şirketin Sant’Agata Bolognese’deki merkezinde herkes durumdan memnun. Urus ile beraber Lamborghini tarihinde yeni bir çağ başlıyor. Biz de otomobilin potansiyelini ve karakterini görmek için platform ve teknoloji kardeşi Bentley Bentayga V8 ile bir buluşma ayarladık.

Lamborghini’nin sahneye ilk çıkış anı bile özgün bir karakter olduğunu belli ediyor. Urus, Bentayga’dan çok daha gergin ve atletik görünüyor. Köşeli İtalyan’ın tavan çizgisi kıvrımlı İngiliz kardeşinden yaklaşık 10 cm daha alçak. Bu felsefe farkı yaşam alanında bambaşka atmosferin elde edilmesini sağlamış. Lamborghini, sürücüsünü daha alçak olan oturma pozisyonuyla sürüşe daha fazla entegre ederken, Bentley’de tahtı hatırlatan yüksek bir oturma pozisyonu var. Genişlik eksikliği ikisinde de karşımıza çıkmazken dört bağımsız koltuk da yine ikilinin ortak noktaları arasında. Hem Urus hem de Bentayga, konfor, kalite ve karakter kişiselleştirmesi anlamında sonsuz yakın seçenek sunabiliyor.

Lamborghini Urus Her Yönden Havalı!

Urus’un kokpitine hakim olan sportif ruh otomobilin sürüşünü de kapsıyor. Otomobil devasa kütlesine rağmen sürücü ve yol arasında çok samimi ve net bir iletişim kurmayı başarıyor. Genişliği 2 metreyi aşan egzotik SUV yolla çok iyi bütünleşiyor. Elektromekanik yalpa kontrolü ve havalı adaptif süspansiyon sistemi sayesinde otomobil dar ve uzun viraj açılarını çok çevik bir biçimde geride bırakıyor.

Direksiyonun yoğun geri bildirimi ve 23 inçlik opsiyonel tekerleklerin sıra dışı tutunma kabiliyeti sayesinde Urus’ta Lamborghini’nin “gerçek” spor otomobillerinin aurası da hissediliyor. Bentley de hantal olmaktan çok uzak bir otomobil ancak sürücüsüyle olan iletişimi bir tık daha sakin. Lamborghini’deki adaptif havalı süspansiyon ve yalpa kontrol sistemi Bentley’de de olmasına rağmen otomobil virajlarda fazla kilolarını Lambo kadar iyi saklayamıyor.

Lamborghini standart yollarda sürüş modlarından Corsa veya Sport tercih edildiğinde virajlarda biraz gergin hissettiriyor. Strada modu ateşli İtalyan’ı biraz daha sakin bir hale getirirken, bu durumda sürüş konforu Bentayga’ya yaklaşıyor. İki büyük SUV’un ortak noktası: İkisi de yavaş şehir içi sürüşleri çok sevmiyor. Özellikle Lamborghini’nin 23 inçlik dev tekerlekleri yoldaki enine yarıklardan çok etkileniyor. 21 inçlik opsiyonel ayakkabılarla donatılan Bentayga’da durum biraz daha iyi olsa da ikisi için süspansiyon konforunda “ne kadar hızlı, o kadar iyi” felsefesi geçerli.

Farklı Karakterler

İki lüks SUV da aynı altyapı ve teknolojiyi paylaşmasına rağmen markaların kendi yorumlarıyla ortaya çıkartıkları farklı karakterler övgüyü hak ediyor. İki otomobilde de Porsche Cayenne Turbo’dan tanıdığımız ve ana geliştiricisi Porsche olan 4,0 lt’lik çift turbo V8 ile 8 ileri vitesli otomatik şanzıman görev yapıyor. Urus’ta 650 HP güç ve 850 Nm tork değerlerine imza atan motorun Bentayga’ya sunduklarıysa 550 HP ve 770 Nm.

Lamborghini, Bentley’den yaklaşık 200 kg daha hafif ve bu fit yapıya güç avantajı da eklenince performans değerlerinin daha iyi olması şaşırtıcı değil. 3,6 saniyelik 0-100 km/s hızlanması ve 305 km/s’lik maksimum hız kısa bir süre öncesine kadar sadece süperspor otomobillerin elde edebildiği değerlerdi. Bentayga’nın 4,5 saniyelik 0-100 km/s hızlanması ve 290 km/s maksimum hızı da çok etkileyici.

Sonuç

Lamborghini Urus ve Bentley Bentayga V8 karşılaştırma sonucuna bakalım. SUV sınıfında egzotik tasarım ve en yüksek performans İtalya’dan geliyor. Yol tutuş ve hızlanma konusunda bu sınıfta bilinenleri yeniden yazan otomobille birlikte Lamborghini çok daha kazançlı bir döneme merhaba diyor. Kendinden emin ve seçkin İngiliz tarzını yansıtan Bentayga da nefes kesen bir performans sunarken Urus’un yanında bir şekilde sıradan kalıyor.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version