Dacia Sandero Stepway, bir otomobilin dikkat çekebilmesi için pahalı olmak zorunluluğunu çürüten seçeneklerin başında geliyor. İkinci nesliyle sayfalarımıza  konuk olan Sandero Stepway, Sandero’ya göre yerden daha yüksek karoseriyle, işlevselliğin yanında, son yılların modası olan crossover segmentinin havasını sunduğu için de özel bir yere sahip. Sandero Stepway’in yerden yüksek karoseri, bozuk zeminlerde aracın altının zeminle temas etme ihtimalini azaltırken, sağladığı yüksek sürüş pozisyonu da görüş açıları konusunda avantaj sağlıyor. Karoserdeki plastik tampon, çamurluk ve marşpiye kaplamalarıyla hem boyanın zarar görebileceği ufak sürtünmelerin önüne geçilmiş, hem de tasarımın güçlü görünmesine destek olunmuş.

Sandero Stepway’i gözünüzde daha iyi canlandırabilmeniz için önce Sandero’ya göre boyutlarını inceleyelim. Sandero’nun yüksekliği 1523 mm iken, Sandero Stepway’in tavan rayları hariç yüksekliği 1560 mm. Sandero’nun uzunluğu 4057 mm iken, Stepway’in şişkin tamponlarının da etkisiyle bu ölçüm fazladan bir 23 mm demek oluyor. Sandero’nun taban yüksekliği 163 mm iken bu değer bizdeki araçta 189 mm idi (Fazladan 26 mm). Bu gibi farklar sayesinde Sandero Stepway, standart kardeşinden daha heybetli bir görünüm sunar olmuş.

Bir önceki nesil Sandero Stepway ile aynı kalan dingil mesafesi haricinde diğer boyutlarda değişikliklere gidilmiş. Artık 55 mm daha uzun

olan Sandero Stepway, toplamda 4 mm daha genişken, ön akstaki iz mesafesiyse artık 3 mm daha fazla. İlk nesilde tavan barları hariç yükseklik 1550 mm iken, güncel otomobilde bu veri 10 mm daha fazla. 

Yeni bir nesle geçilirken boyutların artmasına alışkınız. Bu durum, motor seçeneklerindeyse hacim anlamında bir değişikliği beraberinde getiriyor. Dacia’nın alışıldık standartlarına göre oldukça zengin sayılabilecek bir donanımla ithal edilen Sandero Stepway’de 0.9 lt’lik bir motor görmeyi de, bundan 5 yıl önce dile getirselerdi, inanmakta zorlanırdık. Her ikisi de turbo beslemeli ve 90 HP’lik olan motorlardan TCe isimli benzinli olanı 898 cc iken, dCi isimli aşina olduğumuz dizel ise 1461 cc. Test aracımızdaki TCe adındaki ünite, 2500 d/d’de ürettiği 135 Nm’lik maksimum torkuyla günlük kullanımlar için yeterli bir çekiş gücü sunuyor. 0-100 km/s’ye 12.70 saniyede tırmanmasıysa bunun bir göstergesi. 13.69 ve 21.59 saniyelik  esneklik verileriyse performansın bu araçta aranmaması gerektiğini kanıtlıyor. Bu durumun sorumlularından biri olan, uzun oranlara sahip 5 ileri manuel şanzıman ise yakıt ekonomisine önemli katkılarda bulunuyor. Bunun ispatı olan 6.3 lt/100 km’lik test tüketimi, Sandero Stepway’in en önemli artılarından. 

Sandero’da Stepway donanımı tercih edildiğinde, markanın standartlarına göre oldukça zengin bir donanım liste dikkat çekiyor. Güvenlik donanımları arasındaki ABS, AFU (Acil Fren Destek Sistemi), ESP (Elektronik Denge Programı), ASR (Elektronik Patinaj Önleme Sistemi), sürücü ve ön yolcu havayastıkları, “ucuz” olarak anılan bir marka için pek alışkın olmadığımız standartlar. Radyo-CD-MP3 çaları önceden de sunabilen Sandero Stepway’de artık 1.350 TL’lik bir fark ile, içeriğinde navigasyonu da barındıran bir multimedya sistemini aracınıza ekleyebiliyorsunuz. Dokunmatik ekranın tepkime süresiyse başarılı. 

ESP ve ASR gibi elektronik yardımcıların standart olarak sunulması araçla olan seyirlerde güven aşılıyor. Bu yardımcılardan ASR, ani kalkışlarda aracın patinaj çekmesini önlerken, ESP ise, yüksek karoserin de etkisiyle kolaylıkla izinden çıkmaya meyilli Sandero Stepway’i çizgisine geri döndürmekten sorumlu. Yüksek karoseri dengelenmek istenen Sandero Stepway’in süspansiyon tercihi bir miktar sert olmuş. Bu durum, konforu olumsuz etkiliyor. Asfalt üzerindeki dalgalanmalar, direksiyonda net bir biçimde hissediliyor. Yumuşak sayılabilecek bir direksiyon sistemi olan Sandero Stepway, şehir içindeki manevralarda sürücüsünü yormazken, yüksek hızlardaysa çok hassas çalışmıyor. 

Opsiyonel donanım listesinde, 150 TL’lik stepne fiyatı dikkatimizi çekti. Standart olarak lastik tamir kitiyle gelen Sandero Stepway’de böyle bir tercih yapılması, hem maliyet hem de hafiflik (Dolayısıyla yakıt ekonomisi) gibi avantajları beraberinde getiriyor. Sandero Stepway’de olmayan, ama olmasını beklediğimiz elektrikli yan aynalar bizce bir eksiklik. Keza sürücü koltuğunda yükseklik ayarının olmaması da, rahat bir sürüş pozisyonunu bulabilmek için sıkıntı yarattı. Geniş ve aydınlık kabinli Sandero Stepway’in koltuk yanı destekleriyse yetersiz. Sade kokpit ise kolay anlaşılır bir yapıda. Maliyet kaygıları sebebiyle iç mekanda kullanılan sert plastik malzemelerin kalitesineyse pek önem verilmemiş.  

Kaynak : Otohaber 2013

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version