Otomobil denildiği zaman akla ilk gelen markalardır BMW ve Mercedes. Yani en azından benim için bu durum kesinlikle böyle. Bu iki alman markanın arasındaki rekabetin farkında olmayan yoktur diye düşünüyorum. Mercedes, hem ticari hem de binek otomobil üretiyor olmasına rağmen, BMW gibi sadece otomobil üreten ve Ar-Ge ye ciddi bütçeler ayıran bir markanın ensesinde olan nefesiyle sürekli bir mücadele içinde… Aslında Premium markalar arasındaki konumunu oldukça belirgin bir şekilde yansıtmasına rağmen Mercedes’in BMW ile başı ciddi anlamda dertte. Bu iki Alman devinin rekabetine bu sefer D segmentinden bakalım dedik.

2011 yılının sonlarında tanıtılan BMW’nin f30 kodlu 3 Serisi modeli, satışa çıktığı tarihten bu yana bazı donanımsal ve teknolojik yeniliklerle donatıldı. BMW, 3 Serisiyle D segmentinde istediği başarıyı yakaladı mı? Marka açısından bu durumu bilemeyeceğim ama benim gözlemlediğim kadarıyla oldukça başarılı bir konumdalar. Yeni C Sınıfı’nın 1.6 lt turbo beslemeli 156 HP güç üreten C180 modelinin karşısına, sizinde aklınızda olan soru işaretlerini ortadan kaldırmak için 3 Serisi’nin, 1.6 litrelik turbo beslemeli ve 170 HP güç üreten 320i ED modelini çıkarttık. Bu karşılaştırmanın sonucunda kimin kazandığına olan merakımzı fark edebiliyorum ve fazla uzatmadan bu iki rekabetçi markanın iki efsane modelinin mücadelesine geçiyorum…

Mercedes, karşımızda duran C Sınıfı’ndan önceki modelleriyle, D segmentindeki rekabette özellikle karşılaştırmalarda ezeli rakibi BMW 3 Serisinin hep gerisinde kalmıştı. Türkiye’de ise bir önceki nesilde sunulmaya başlanan 1.6 litrelik turbo beslemeli motorun vergi avantajı sayesinde, C Sınıfı, avantajlı duruma geçmişti. Hem tüketim bakımından hem de Türkiye gibi motor hacmine göre vergilendirilen ülkelerdeki vergi gideri bakımmdan daha tercih edilebilir bir kıvama getirmişti. Ancak son nesil 3 Serisi de 1.6 lt benzinli türbo motor seçeneği sunmaya başlayınca rekabetin yönü yine BMW’ye döndü. İşte bu sebeple yeni C Sınıfı’nın 1.6 lt motor avantajından daha fazlasmı sunması gerekiyor.

Yeni C sınıfı’na dışarıdan baktığınızda, fiziksel olarak tamamiyle çok farklı bir otomobille karşı karşıya kalıyorsunuz. A’dan Z’ye yenilenen yeni C Sınıfı, eski modelden hatırladığımız ve markanın A ve B Sınıfı modellerinde, hatta E Sınıfında bile kullanıcısına sunduğu 1.6 litrelik motorlu modeli olan C180 model kodlu versiyonuyla satışa bu yaz çıktı. Dizel motorlu olan C Sınıfı ise bu senenin sonunda satışa sunulacak. Bu motor sayesinde C Sınıfı, kullanma fırsatı bulduğum süre içerisinde şehir içi trafikte yaklaşık 7lt /100 km yakıt tüketimiyle beni oldukça etkiledi. Düşünsenize yeni S Sınıfı nm minyatürü gibi duran bir otomobile biniyorsunuz; tasarımı ve fark edilebilirliği oldukça yüksek ayrıca bir o kadar da ekonomik…

Mercedes yeni C Sınıfıyla maalesef yazımın başında da belirttiğim gibi ezeli rakibi olan BMW’nin 3 Serisi’nin rekabet koşullarını oluşturduğu bir cadı kazanının içinde… 3 Serisi, yeni C Sınıfına göre sürüş hissi bakımından oldukça farklı. C180’i kullanırken hissetiğiniz sürüşle, 320İ’yi kıyasladığınızda aradaki farkm konfor ve sportiflik arasında gidip geldiğini, otomobille çok fazla alakanız olmasa bile anlayabiliyorsunuz. BMW daha zevkli ve sportif bir sürüşle sizi doyuruyor olsa da Mercedes’in sizi kucakladığı koltukları ve yenilenen kokpitiyle sanki bulunduğunuz D segmentinden uzaklaşmış hissediyorsunuz. Mercedes, C180 AMG ile BMW’den de hatırlayacağınız yeni sürüş modlannı kullanıcısına sunuyor. Bu sürüş modlan arasında Mercedes’in en dikkat çeken modu “Sport +” oluyor. Sport + daha önceden BMW ile tanıştığımız bir sürüş modu. Bu sürüş modunda çekiş kontrol ve stabilize programları daha sportif sürüş için ayarlanmış, vites geçişleri daha hızlı ve gaz tepkileri daha performans odaklı oluyor. Mercedes, bu özelliklerin tümünü Sport + modunda sürücüsüne sunuyor, hatta 1. 6 litrelik motoruna rağmen C180, Sport + moduna geçiş yaptığınızda, üst devirlerde gerçekleştirdiğiniz vites değişimlerinde tatlı bir sesle egzozunu bile patlatıyor. Bu özelliklere ek olarak C180, ekonomikliğini, düşük hacimli motorunun dışında, çift kavramalı 7G-Tronic şanzımanıyla da sağlıyor. Bu şanzıman sayesinde, C180 vites değişimlerini sarsıntısız ve çabucak gerçekleştirerek güç kaybının oluşmasını engelliyor.

Otomobil meraklılarının söylediği belirli sözler vardır, bunların en önemlilerinden biri hacim küçültmeye sitem niteliğinde olan “Bu motor bu kasayı çekmez!” sözü. Ama burada bir karşılık bulamıyor maalesef ve o en sevdiğim ağabeylerime, amcalarıma o mantığın artık ortadan kalktığım iletiyorum.

Bmw 320i’yi daha önceden de kullanma fırsatı bulmuştum ama yeni C180 gibi çetin bir rakipten sonra ilk defa kullandığımı söyleyebilirim. 320i, 1.6 lt motoruyla 170 HP güç üretiyor ve 8 ileri otomatik şanzımanıyla da bu gücünü arka tekerleklere iletiyor. BMW’nin yenilenen her modeline zarfında alacak gibi gözüküyor. BMW 3 Serisi’nin D segmentinde oluşturduğu rekabet koşulları oldukça çetin. C180’nin yenilenen iç tasarımı sizi oldukça memnun edecek durumda ki bizde dergimizin Yazı İşleri Müdürü Yaman Yılmaz ile otomobilin içi hakkında bayağı tartıştık.

Otomobilin kolunuzu koyduğunuz kısmının önünde yer alan ve otomobilin yol bilgisayarına, radyo ve multimedya özelliklerinin tümüne hükmedebileceğiniz touch pad’i oldukça şık. Touch Pad sayesinde radyo değiştirip, yol bilgisayarından otomobilin ayarlarına girebiliyorsunuz. Touch pad’in kullanımı oldukça kolay ancak baktığınız ekran bence C Sınıfının ağırlığına pek yakışmıyor.

Mercedes C Sınıfıyla D segmentine farklı bir hava katmış gibi duruyor. BMW ise 3 Serisi’yle pazarda güzel bir başarı yakalamış olsada Mercedes’in sunduğu konforve teknoloji bu sefer çok farklı olmuş. BMW her ne kadar sürüşüyle öne çıksa da Mercedes C Sınıfı’yla, “Sürüş önemli değil ben prestijin peşindeyim.” diyen kullanıcıların çoğunu etkileyecek gibi gözüküyor…

Herkesin merak ettiği şey ise bu iki modelin fiyatları olsa gerek. BMW 320i yaklaşık 129 bin TL etiket fiyatına sahipken Mercedes’in yeni C serisinin fiyatı ise 121.200 TL den başlıyor ve bu fiyata alacağınız otomobil C serisinin baz modeli. AMG donanımlı bir modele sahip olmak isterseniz de 151.500 TL’yi gözden çıkartmanız gerekiyor. Bu iki otomobil arasmdan birini seçmek zorunda olsam, tasarımı ve iç mekanıyla öne çıkan C Sınıfı’nı tercih ederdim. Ancak genç bir sürücü olarak performanslı kullanmak istediğimde, daha hızlı olan ve daha dinamik sürüşe sahip BMW’yi seçmediğim için de üzüleceğimi düşünüyorum.

Kaynak: Car

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version